Uusimmat

Maailman ilmastoviisain matkustaja-alus Turku – Tukholma -reitille

M/S Viking Glory tulee olemaan Viking Linen laivaston tehokkain alus rahdin kuljettamiseen. 

M/S Amorellan korvaava alus tuo noin 500 kaistametriä lisäkapasiteettia Turku–Tukholma-reitille. Uusi 222,55 metriä pitkä ja 63 000 tonnia painava M/S Viking Glory aloittaa liikennöinnin vuonna 2021. 

Uuden teknologiansa ansiosta se on valmistuessaan yksi maailman ilmastoviisaimpia matkustaja-aluksia.

Viking Glorysta tulee ensimmäinen tyyppinsä matkustaja-alus, joka on varustettu ABB:n Azipod-ruoripotkurijärjestelmällä. Se säästää aikaa ja energiaa laivaa ohjattaessa. Wärtsilän 31DF-monipolttoainemoottorit auttavat tehokkaasti optimoimaan polttoaineen kulutusta.

Muiden suomalais-ruotsalaisten innovaatioiden avulla moottorien hukkalämpö voidaan muuntaa sähköksi sekä LNG:n käytöstä syntyvää hukkakylmää hyödyntää aluksen kylmälaitteiden jäähdyttämiseen.

Elämyksiä merimatkalle

Uuden aluksen sisustuksen kantavia teemoja ovat pohjoinen merellisyys, ajattomuus ja hienostunut yksinkertaisuus. 

Yksi elämys on se, että matkalla saariston voi kokea läheltä. Laivaan on tulossa suuret ikkunat, joista avautuvat upeat maisemat – kaikkialta laivalta, kaikkina vuodenaikoina.

Aluksen sisustuksen tulee suunnittelemaan ruotsalainen arkkitehtitoimisto Koncept Stockholm.

Enemmän tilaa rahdille ja paremmat olot kuljettajille

– Suomi on Euroopan markkinoita tarkasteltaessa käytännössä saari. Turun ja Tukholman talousalueen väliset merimatkat ovat sekä viennissä että tuonnissa elintärkeitä, ja halusimme panostaa uuden aluksemme rahtikapasiteettiin, kertoo Viking Linen rahtijohtaja Harri Tamminen.

Vuonna 2019 Viking Linella kuljetettujen henkilöautojen markkinaosuus oli vajaat 32 prosenttia.  Uuden Viking Gloryn autokansi on edeltäjänsä Amorellan kantta suurempi ja korkeampi, ja tavoitteena on saada tila mahdollisimman tehokkaaseen käyttöön.

– Vuosien varrella autojen koko on kasvanut ja teknologia kehittynyt enemmän kuin on pystytty ennustamaan. Kun nyt jokaisella lähdöllä kapasiteettia on enemmän ja se hallitaan paremmin, tulee rahdin kuljettamisesta myös ilmastofiksumpaa, Tamminen kertoo.

Ajoneuvojen ja tärkeiden vienti- ja tuontitavaroiden lisäksi Viking Linen aluksilla matkaa myös ammattikuljettajia. Gloryn varustelussa heidät pyritään huomioimaan entistä paremmin.

– Kuljettajan työ sisältää paljon matkustamista, ja se voi pidemmän päälle käydä raskaaksi. Viking Glorylla laivan hiljaiseen osaan on sijoitettu kuljettajien omat matkustustilat, joissa on noin 70 kuljettajanhyttiä sekä oma saunaosasto ja olohuone, Tamminen kertoo.