Uusimmat

Uusi maahantulomalli voi ruuhkauttaa Helsinki-Vantaan lentoaseman ─ matkustaja, näin valmistaudut maahan saapumiseen

Kuva: Finavia

Terveysviranomaiset alkavat tarkastaa käytännössä kaikilta Suomeen saapuvilta matkustajilta koronatodistukset Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Tämä voi johtaa jonoihin ja pitkään odotusaikaan. 

Maanantaista 26. heinäkuuta alkaen uuden maahantulomallin mukaan Vantaan kaupungin terveysviranomaiset tarkistavat kaikkien riskimaista saapuvien matkustajien koronatodistukset Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Tarkoitus on taata terveysturvallisuus EU:n sisärajavalvonnan päättyessä. 

Vantaan kaupungin terveysviranomaiset tarkistavat todistuksia kahdessa pisteessä, jonne matkustajat ohjataan suoraan lennoilta.

─ Tällä hetkellä arvioimme, että maanantaina voimaan astuva Vantaan kaupungin ja terveysviranomaisten laatima uusi maahantulomalli voi aiheuttaa ruuhkia Helsinki-Vantaan lentoaseman saapuvien matkustajien osalta. Pyydämme Suomeen saapuvia matkustajia huomioimaan tämän, kertoo Helsinki-Vantaan lentoaseman kiitotie- ja asematasotoiminnoista vastaava johtaja Jani Elasmaa Finavialta.

Vantaan kaupungin terveysviranomaiset pyrkivät selvittämään myös matalan riskin maista saapuvilta alkuperäiset lähtömaat, jotta niiden kautta vaihtolennolla Suomeen saapuvat voitaisiin ohjata tarvittaviin todistusten tarkastuksiin ja mahdollisiin koronatesteihin. 

─ Olemme iloisia siitä, että matkustusrajoituksia puretaan ja sisärajatarkastusten poistuminen on askel oikeaan suuntaan. Uusi maahantulon malli on kuitenkin poikkeuksellinen verrattuna muihin Euroopan maihin ja voi haitata Suomen matkailua ja maakuvaa, toteaa Elasmaa.   

Rajavartiolaitos jatkaa rajavalvontaa Schengenin ulkorajoilla ja tarkastaa virka-apuna non-Schengen matkustajien todistukset sekä ohjaa matkustajan tarvittaessa lentoaseman koronatestiin. 

Ota todistukset esille jo lentokoneessa  

Saapuvan matkustajan tulee tartuntatautilain perusteella esittää todistukset maahan saapuessa.

Matkustaja voi nopeuttaa prosessia huomattavasti käyttämällä Finentry-palvelua, jolla voi sujuvoittaa Suomeen saapumista. Palveluun voi rekisteröityä jo lähtömaassa. Matkustaja saa palvelusta ohjeet tarvittavista koronatesteistä ja voi varata niihin ajan. Tämän jälkeen matkustaja saa matkapuhelimeensa viestin, jonka hän näyttää saavuttuaan lentoasemalle.  

Matkustajan kannattaa ottaa tarvittavat todistukset esille hyvissä ajoin jo lentokoneessa. Se nopeuttaa prosessia lentoasemalla. Jos Finentryä ei ole käyttänyt, matkustaja täyttää lentoasemalla henkilötietolomakkeen ennen etenemistään.  

Koronatesteihin ohjataan ne matkustajat, joilla ei ole esittää tarvittavia todistuksia rokotuksista, sairastetusta taudista tai negatiivisesta testituloksesta.  

Jos matkustajalla ei ole lainkaan rokotuksia tai todistusta negatiivisesta koronatestistä, hänen on käytävä ensimmäisessä testissä heti maahan saavuttuaan ja toisessa 72–120 tuntia sen jälkeen.  

Jos matkustaja on saanut yhden koronarokotteen vähintään kaksi viikkoa aiemmin, tai hänellä on negatiivinen testitodistus, hänen tulee käydä vain jälkimmäisessä testissä. 

Täyden rokotussarjan saaneen ei tarvitse käydä testissä, kun viimeisestä rokotuksesta on vähintään kaksi viikkoa.  

Helsinki-Vantaan terminaali T1 avattu uudelleen

Finavia avasi terminaali 1:n (T1) Suomesta lähteville matkustajille terveysturvallisuusprosessien vaatiman lisätilan ja matkustajamäärien hienoisen kasvun vuoksi maanantaina 12. heinäkuuta. 

Maanantaina 26. heinäkuuta aukeaa myös T1:n turvatarkastus, joka on aluksi auki kiireisinä aikoina aamupäivällä. Lähtö- ja tuloaulojen lisäksi Finavia avaa matkustajille lisätiloja porttialueelta.