Uusimmat

Tänä kesänä helpommin ja nopeammin Turun saaristoon – yhdistä laiva- ja bussimatkat samalle lipulle

Helsingistä saapuvasta linja-autosta voi jatkaa yhteysaluksella Seiliin.

Lounais-Suomen saaristoon mielivien on tänä vuonna aiempaa helpompaa suunnitella ja toteuttaa matkansa. Esimerkiksi Helsingistä Nauvon kautta Seilin saareen voi julkisin liikennevälein matkata neljässä tunnissa.

Matkahuollon valtakunnalliseen Reittioppaaseen täydennetään saariston laivaliikenteen aikatauluja. Ensimmäisinä oppaaseen ovat avautumassa Turun ja Naantalin väliä liikennöivän S/S Ukkopekan, Vitharun-varustamon Turku–Nauvo- ja Röölä–Seili -reittien sekä Nauvon ja Utön välillä tänä kesänä aloittavan M/S Utö Expressin aikataulut.

Merkittävä lisä kesän reittitarjonnassa on Archipelago Lines Oy:n valmisteilla oleva uusi nopea yhteys Nauvosta ulkosaariston Utöseen.

Uusi M/S Utö Express tulee lyhentämään Nauvon ja Utön välisen matka-ajan kolmannekseen aiemmasta, eli 1,5 tuntiin. Kun laivan ketjuttaa J&M Launokorven uuteen Helsinki – Nauvo -pikavuoroon, voi julkisin liikennevälinein matkata Helsingistä Suomen eteläisimpään kylään alle kuudessa tunnissa.

J&M Launokorpi liikennöi Helsingin ja Nauvon välillä heinäkuussa.

– Turun saariston eri kohteiden saavutettavuus kohenee sen myötä selvästi, sillä bussivuoro on suunniteltu sopivaksi niin Utön kuin Seilin laivayhteyksiin, sanoo  Kaisa Launokorpi J&M Launokorpi Oy:stä.

Nauvosta voi jatkaa matkaa Isoa tai Pientä rengastietä pyöräillen, tai lomailemalla Nauvon kirkonkylällä ja läheisissä matkailukohteissa.

Nopeammin ja vihreämmin saaristoon

Uusi laivareitti Nauvon ja Utön välille mahdollistaa, että Suomen eteläisimmälle merihotellille huoneen varanneet asiakkaat pääsevät saarelle ja sieltä takaisin. Haasteita tuottaa 40 vuotta vanha saaristolaki.

– Ilmaisille yhteysaluksille ei nykyisen lain tulkinnan mukaan voi varata paikkoja, vaan matkailijat joutuvat esimerkiksi Nauvon rantaan aamuvarhaisella saapuessaan elämään epävarmoina jonottaessaan yhteysalukselle.

– Archipelago Lines Oy:n uusi laivayhteys helpottaa tilannetta, kun hotellivarauksen tehnyt voi ostaa ennakkoon lipun myös haluamalleen laivavuorolle, sanoo Vihreät matkaketjut -hankkeesta Turun ammattikorkeakoulussa vastaava projektipäällikkö Telle Tuominen.

Saariston maantielautoilla saaristobusseilla on etuajo-oikeus lautoille ja polkupyöräilijätkin mahtuvat yleensä mukaan, kun henkilöautot voivat joutua odottamaan seuraavaa lauttaa.

Pienen rengastien varrelle on saatu uusia Tervetuloa pyöräilijä -tunnuksella varustettuja kohteita, jotka tarjoavat hieman tavallista paremmat palvelut pyörän satulassa seikkaileville.

Euroopan aluekehitysrahaston mahdollistama hanke toteuttaa kesän aikana yhdessä Visit Naantalin kanssa myös kolme Saarihyppelyä Pienelle rengastielle. Charter- ja paikallisbussein, yhteysaluksin ja purjelaivoilla toteutettavat päiväretket tarjoavat osallistujille myös mahdollisuuden halutessaan räätälöidä matkaa omien toiveidensa mukaan.

Matkahuollon reittiopas auttaa matkan suunnittelussa

Reittioppaan avulla eri liikennevälineiden ketjuttaminen ja reittisuunnittelu on helpompaa. Myöhemmin samaan palveluun on tarkoitus liittää myös esimerkiksi VR:n ja maantielauttojen aikataulut.

– Digitoinnin myötä aikatauluja ja reittejä ei tarvitse etsiä useilta eri sivustoilta ja rakentaa sirpaleisen tiedon varassa itse omaa matkaketjuaan, sanoo Vihreät matkaketjut -hankkeen projektipäällikkö Hanna Lak Turku Science Park Oy:stä.