Uusimmat

Suomen ylelliset kartanohotellit – yövy kuin aatelinen

Kiehtooko maalaisromantiikka ja kartanoiden menneen ajan tunnelma? Kartanohotellissa yövyt kuin aatelinen ja jätät taaksesi arjen kiireen – eikä sitä varten tarvitse lähteä ulkomaille.

Täydellinen irtautuminen arjesta onnistuu esimerkiksi ylellisessä kartanohotellissa, jossa voi tunnelmoida maalaisromanttisessa miljöössä, nauttia hyvästä ruuasta, kylpylähoidoista tai luonnon rauhasta, ja tuntea itsensä hetken aateliseksi.

Lento- ja hotellihakukone momondo.fi listasi seitsemän ylellisintä kartanohotellia Suomessa.

Artjärvellä Töyrylän kartanossa menneen maailman tunnelmaa pääsee aistimaan poikkeuksellisella tavalla, sillä samassa kartanorakennuksessa sijaitsevat paitsi hotellihuoneet myös omistajan koti.

Kaikki Töyrylän kartanon tilat keittiöstä ja kirjastosta kauniisiin saleihin ovat vieraiden käytössä. Kodikkaan mutta ylellisen tunnelman luomiseen on todella panostettu – esimerkiksi kaikki vierashuoneet on sisustettu aidolla antiikilla omanlaisikseen. Kartanoa voidaan pitää Jean Sibeliuksen suvun alkukotina.

Hirvivaaran kartano, Mäntsälä

Hirvihaaran kartanossa Mäntsälän Hirvihaarassa nautitaan arvokkaasta ja rauhoittavasta tunnelmasta.

Lähes satavuotias kartanorakennus on kunnostettu alkuperäistä henkeä kunnioittaen, ja sen pihapiiri ja puutarha on hoidettu pieteetillä. Hotellikokonaisuus koostuu useasta rakennuksesta, joista uusin, Lasipaviljonki, on valmistunut 2013.

Hirvivaaran kartanon tarjoamaan elämykseen kuuluvat ylellisten huoneiden lisäksi savusauna, day spa ja ravintola, joka tarjoilee mahdollisuuksien mukaan kartanon oman puutarhan antimia. Kartanohotelli on varannut muutaman huoneen koiran kanssa yöpyville vieraille.

Tertin kartano, Mikkeli

Tertin kartano Mikkelissä tarjoaa yksilöllisen irtioton arjesta. Yli 120 vuotta Pylkkäsen suvun hallussa olleen tilan historiaa on jäljitetty 1500-luvulle asti.

Maalaisromanttista miljöötä hallitsee neljän hehtaarin puutarha, jossa kasvaa muun muassa kartanon oma ruusulajike.

Hotellissa on vain viisi huonetta, joista jokaiseen sisältyy oma veranta. Näköala verannalta puutarhaan saa arjen kiireet unohtumaan.

Tertin kartano on tunnettu ruoastaan. Vaaleanpunaisessa päärakennuksessa sijaitseva, historialliseen tyyliin sisustettu ravintola panostaa lähiruokaan ja hyödyntää oman yrttipuutarhan tuotteita.

Mustion linna, Raasepori

Mustion linna Länsi-Uudellamaalla on yksi Suomen vaikuttavimmista kartanohotelleista. 1700-luvulla rakennetun linnan päärakennus toimii nykyisin museona, jossa järjestetään opastettuja kierroksia.

Itse hotelli muodostuu viidestä historiallisesta rakennuksesta, jotka ovat aikoinaan toimineet rautaruukin työläisten asuntoina. Rakennukset ovat kaikki yksilöllisiä, ja joukkoon kuuluu niin elegantti kivirakennus kuin talonpoikaisromanttinen tupakin.

Linnaa ja hotellirakennuksia ympäröi yksi Suomen suurimmista yksityisistä puistoista, jonka idyllisillä poluilla on helppo päästä parin sadan vuoden takaiseen tunnelmaan.

Kartanohotelli Karolineburg, Kajaani

Kartanohotelli Karolineburg on Kainuun ainoa varsinainen kartano. Kartanon historia ulottuu 180 vuoden taakse, ja sen rakennuttaja oli Kalevalan koonneen Elias Lönnrotin läheinen ystävä.

Karolineburg lienee myös pohjoisin Suomen kartanomajoitusta tarjoavista hotelleista. Kartano on toiminut eurooppalaistyyppisenä perhehotellina 1990-luvun alusta.

Kartanorakennuksen huoneet on sisustettu vanhahtavaan tyyliin, kun taas pihapiirissä olevan toisen rakennuksen huoneet ovat modernimpia.

Aamiainen tarjoillaan valoisassa ruokasalissa. Kartanolta on myös lyhyt matka Kajaanin linnan raunioille, jos historiallinen tunnelmointi kiinnostaa enemmänkin.

Haikon kartano, Porvoo

Haikon Kartano Porvoossa on Suomen ensimmäinen kartanohotelli ja lajissaan varmaankin Suomen tunnetuin.

Maine perustuu paitsi näppärään sijaintiin myös ylelliseen tunnelmaan. Kartanon miljöö on loppuun asti mietitty, ja yöpyjistä huolehtiva butler saa kävijän tuntemaan itsensä aateliseksi.

Nykyinen päärakennus on vuodelta 1913, mutta kartanon historia ulottuu aina 1300-luvulle saakka.

Haikon Kartano koostuu kahdesta hotellirakennuksesta. Historiallisessa kartanohotellissa on 24 romanttista huonetta ja viereisessä kylpylähotellissa 185 modernimpaa huonetta. Huonetta varatessa kannattaa siis olla tarkkana, mikäli haluaa yöpyä nimenomaan kartanon puolella.

Westerby Gård, Inkoo

Jos haaveena on todellinen pakomatka kaupunkiarjen hulinasta, sopiva lomakohde on inkoolainen Westerby Gård, jota voisi kutsua rauhan tyyssijaksi. Kartanon syrjäinen sijainti on optimaalinen luonnonläheistä miljöötä ja hiljaisuutta kaipaavalle.

Westerbyssä eri aikakausien kerrostumat kohtaavat – tilan vanha päärakennus on lähes 300-vuotias, kun taas nykyinen päärakennus on 1800-luvulta. Vuonna 2008 valmistunut hotellirakennus on sisustettu maalaisromanttisesti, ja jokaisella huoneella on oma teemansa.

Erikoisuutena Westerby Gård tarjoaa räätälöityjä metsästysretkiä ja ammuntakursseja. Kartanon keittiö on tällä hetkellä avoinna ainoastaan ryhmille tilauksesta.