Uusimmat

Suomalaiset matkustavat yhä useammin Liettuaan lomalle – halpa hinta houkuttaa

Vuonna 2018 Liettuassa vieraili jo 41 000 suomalaismatkaajaa.

Arvostettu The Post Office City Costs Barometer selvittää vuosittain matkailijan kukkarolle kaikkein edullisimmat matkakohteet, joissa turisti saa rahoilleen parhaimman vastineen.

Vuoden 2019 barometrissä Liettuan pääkaupunki Vilna nousi Euroopan ykköseksi. Viikonlopun kestävä loma Euroopan edullisimmassa turistikaupungissa kustantaa matkaajalle hieman yli 170 euroa.

Viime vuosi olikin koko Liettuan turismille ennätysvilkas. Ulkomaiset turistit viettivät Liettuassa viime vuonna 3,7 miljoonaa yötä, Liettuan matkailusta kerrotaan. EU-maista Liettuassa matkailijoiden yöpymisten määrä lisääntyi toiseksi eniten, selviää Eurostatin vuoden 2018 raportista.

Mittavimmat turistivirrat Liettuaan tulevat Saksasta, Venäjältä, Puolasta, Valko-Venäjältä ja Latviasta. Kärkiviisikko on säilynyt tismalleen samana viimeiset kymmenen vuotta. Saksalaismatkailijoiden määrä harppoi vuonna 2018 ylöspäin melkein 22 prosenttia vuoteen 2017 verrattua. Joka toinen Liettuaan matkaava turisti onkin saksalainen.

Klaipedan kaupunki ilmasta kuvattuna. Kuva: Liettuan Matkailu

Tekstimainos: Löydä edulliset lennot Helsingistä Vilnaan

Suomi nousemassa Liettuan turistimaiden kärkikymmenikköön

Suomalaisten turistien määrä Liettuaan kasvoi viime vuonna 8,1 prosenttia vuoteen 2017 verrattuna. Viime vuonna melkein 41 000 suomalaista – reilut kolme tuhatta enemmän kuin edellisvuonna − matkasi Liettuaan.

Liettuan matkailun Senior Markets Manager Irena Achonen kertoo, että matkailukyselyissä on selvinnyt suomalaisten olevan kiinnostuneita matkaamaan Liettuaan etenkin maan huokean hintatason houkuttamana. Lisäksi Liettuan toisaalta tuttu toisaalta kiehtova historia kiinnostaa. Lyhyt lentomatka Helsingistä Vilnaan on myös suuri kannustin.

Suomesta matkustetaan Liettuaan innokkaammin kuin vaikkapa Espanjasta tai Ranskasta. Suomi on kohoamassa matkaajamäärissä pikkuhiljaa Italian ja Yhdysvaltojenkin rinnalle.

− Mitä matkailijakyselyiden tulokset eivät paljasta, on että suomalaisilla ja liettualaisilla on paljon yhteistä. Mekin rakastamme saunoa ja käydä pulahtamassa talviaikaan avannossa. Ja lisäksi myös me tykkäämme hauskoista aktiviteeteistä. Teillä järjestetään eukonkantokisoja ja meillä taas vuohien kauneuskilpailuja ja sienestyksen mestaruuskisoja. Suomalaisen on siis kotoisaa matkustaa Liettuaan, sanoo Irena Achonen.

Turistivirta kaikista Skandinavian maista Liettuaan kasvoi viime vuonna 6,9 prosenttia. Suomesta matkustetaan Liettuaan enemmän kuin mistään muusta Pohjoismaasta.

Kaunaksen kaupunki ilmasta kuvattuna. Kuva: Liettuan Matkailu

Suosituimmat turistikaupungit Vilna, Kaunas ja Klaipėda

Liettuan matkakohteista suosituimmat ovat pääkaupunki Vilna, maan toiseksi suurin kaupunki Kaunas ja merenrantakaupunki Klaipėda.

Vilna

Liettuan pääkaupunki Vilna on odotetusti kaikkein suosituin matkakohde turistien keskuudessa. Vilnassa viehättävät autenttinen vanhakaupunki, jylhät katoliset kirkot, mikrovaltio Užupis, perinteinen liettualainen keittiö sekä kuumailmapallokyydit, joista maa on erityisen tunnettu.

Kaunas

Kaunas on vähän kuin Liettuan Turku, sillä se on maan entinen pääkaupunki. Turku on Kaunasille muutenkin läheinen, sillä sieltä lennetään Kaunasiin suoria lentoja. Kaunas valmistautuu paraikaa olemaan Euroopan vuoden 2022 kulttuuripääkaupunki.

Tekstimainos: Katso lentohinnat Turusta Kaunasiin

Kaunas sijaitsee maan kahden suurimman joen yhtymäkohdassa ja muistuttaa hyvin paljon muita eurooppalaisia pikkukaupunkeja. Kaunasin linna, Pazailisin luostari ja vanhakaupunki ovat suosituimmat vierailukohteet.

Klaipėda

Klaipėda on Liettuan kolmanneksi suosituin turistikohde ja suomalaisille vielä kovin tuntematon. Klaipėda on merellinen kaupunkikohde, sillä siellä on maan ainoa Itämeren satama. Kesäkaupunki Klaipėdassa kannattaa suunnata ravintoloihin maistelemaan kalaruokia sekä nauttimaan perinteisistä laatuoluista.

Junamatka Vilnasta Klaipėdaan vie muutaman tunnin. Klaipėdasta kannattaa taas piipahtaa rantakohde Palangaan eli Liettuan Rivieralla.