Uusimmat

Puolassa viisi matkakohdetta elämyksiä hakevalle matkailijalle

Poznań ihastuttaa idyllisellä vanhalla kaupungilla ja sen renessanssin ajan hienoill rakennuksilla

Tutustu viiteen Puolan ainutlaatuiseen kaupunkikohteeseen, jotka ovat täynnä toinen toistaan kiehtovampia elämyksiä.

National Geographicin ’’Best of the World 2022’’ listauksessa ‘’Kestävä kehitys’’-osiossa esille noussut Puolan kaupunki Łódź on vanha teollisuuskaupunki, josta on vuosisatojen aikana kehittynyt moderni kestävän kehityksen kaupunki.

Vanhoissa tehdasrakennuksissa toimii useita museoita, ja entinen puuvillatehdas toimii nykyisin kulttuurin, taiteen ja muodin keskuksena.

Luontoa kaipaavalle Łódź on mainio kohde, sillä kaupungissa sijaitseva Łagiewnicki Forest on yksi Euroopan suurimmista kaupunkimetsistä.

Valokuvauksesta kiinnostuneiden kannattaa kierrellä Łódźin katuja, ja kiinnittää huomioita värikkäisiin rakennuksiin, sillä kaupungissa on Puolan suurin kaupunkigalleria. Jopa 70 rakennusta ovat saaneet ylleen upeat koristukset niin puolalaisten kuin ulkomaisten taitelijoiden katutaiteesta.

Aktiivisia talviharrastuksia Zakopanessa

Hulppeat vuoristoiset maastot ovat täydellisiä erilaisille talvilajeille, ja Zakopane onkin jo monen puolalaisen ja ulkomaisen matkailijan suosiossa.

Zakopanessa on tiettävästi maailman suurin jäinen labyrintti. Se on tehty tuhansista itsenäisistä jäälohkareista, jotka nojaavat toisiinsa.

Upeiden vuoristonäkymien lisäksi Zakopane tarjoaa laskettelijoille monipuoliset rinteet, joista on mahdollisuus valita omaan tasoon sopiva rinne, olit sitten aloittelija tai kokeneempi laskettelija.

Kalevalaa Puolassa

Suomea rakastavien puolalaisten aloitteesta syntynyt Kalevala sai inspiraationsa 100-vuotiaasta Suomesta ja se sijaitsee pienessä vuoristokylässä nimeltään Karkonosze.

Alueelta voit osallistua muun muassa saamelaistyyliselle glamping-elämykselle tai opastetulle kierrokselle, jossa vierailijat pääsevät oppimaan suomalaisesta kulttuurista, sekä vierailemaan husky-koirien ja porojen luona.

Renessanssin ajan kulttuuria ja arkkitehtuuria Poznańissa 

Vanha kaupungintalo on esimerkki renessanssin ajan kulttuurista ja arkkitehtuurista Poznańissa. Kaupungintalon tornin kello ilahduttaa kaupunkilaisia edelleen keskipäivällä. Silloin tornin uumenista paljastuu kaksi mekaanista vuohta, jotka pukkaavat toisiaan sarvillaan 12 kertaa.

Historian janoisten kannattaa myös suunnata Engima-keskukseen, jossa vierailija pääsevät tutustumaan, miten toisen maailmansodan aikana saksalaisten käyttämä Engima-salakirjoituslaitteen koodi lopulta murrettiin.

Ruoan ystävät suuntaavat Poznańssa sijaitsevaan Rogalowen museoon, jossa pääsee tutustumaan perinteisiin puolalaisiin St. Martin’s croissanteihin ja niiden valmistukseen.

Pirteä kulttuurikaupunki Wrocław

Suurin osa kaupungin rakennuksista rakennettiin toisen maailmansodan jälkeen lähes kokonaan uudestaan, mutta Wrocławin vanhakaupunki toimii edelleen kaupungin keskipisteenä.

Vanhankaupungin sydän on 1200-luvulta asti säilynyt tori, joka on yksi Euroopan suurimmista. Vuosittain toukokuun 1. päivä tori täyttyy tuhansista kitaristeista ympäri maailmaa suureen yhteiskonserttiin, jonka aikana yritetään rikkoa sen hetkistä Guinnessin ennätystä.