Uusimmat

Oulun lentoaseman kiitotieremontti alkaa – lennot jatkuvat juhannukseen asti

Oulun lentoasemalla on käynnissä jättimäinen remonttityömaa tänä kesänä. Lentoasema sulkeutuu liikenteeltä 26. kesäkuuta ja liikennekatkos kestää heinäkuun loppuun asti.

Remontti on laajuudessaan poikkeuksellisen iso, mikä vaikuttaa myös remontin kestoon.

Remontti on pyritty aikatauluttamaan kuitenkin niin, että vaikutukset lentoliikenteen sujuvuudelle jäisivät mahdollisimman vähäisiksi.

Toukokuun aikana on remontoitu kiitotien toinen pää, noin 400 metrin alueelta ja juhannuksen jälkeen ryhdytään mylläämään kiitotien keskiosaa, jolloin kiitotietä ei voi käyttää.

– Normaalioloissa Oulusta lentää 15-18 lentoa päivässä. Suurimmat vaikutukset remontista ovat juhannuksesta heinäkuun loppuun, jolloin Oulun kentältä ei pääse ilmaan, kertoo Oulun lentoaseman päällikkö Liissa Sallinen.

Korvaavaa liikennettä on järjestetty Kemi-Tornion lentoasemalta ja Finavia järjestää bussikyydin tarvitseville.

– Elokuun kahdella ensimmäisellä viikolla remontti vaikuttaa illan viimeiseen ja aamun ensimmäiseen Oulun ja Helsingin väliseen lentoon, joka lennetään Kemi-Tornion lentoasemalta, jatkaa lentoaseman päällikkö Liisa Sallinen.

Kemiin järjestetty ilmainen bussikuljetus korvaaville lennoille lähtee Oulun lentoasemalta ja kulkee linja-autoaseman kautta. Kuljetukseen tulee ilmoittautua etukäteen.

Laajarunkokoneet pääsevät Ouluun jatkossa paremmin

Uudistustöissä lentoaseman kiitotie, rullaustiet sekä asemataso päällystetään uudella asfaltilla. Samalla kiitotien ja rullausteiden valaistusjärjestelmä uusitaan sekä kiitotien päissä olevia rullausteitä parannetaan laajarunkoisille koneille paremmin sopiviksi.

Uutta asfalttia levitetään 360 000 neliötä, joka on noin 50 jalkapallokentän kokoinen alue. Helmikuussa lentoasemalle toimitettiin 60 rekallista kiviaineksia päivittäin.

Kaapeleita alueella uusitaan 200 kilometrin verran. Valaisimia uusitaan 700 kappaletta, joista puolet tulee olemaan vähäenergisiä led-valaisimia.

Kiitotien kuivausta parannetaan tekemällä 1,3 kilometriä uutta sadevesiviemäröintilinjaa.

Remontti työllistää alueella satoja henkilöitä kesän aikana. Pelkästään toukokuussa työmaalla hääri noin 60 työntekijää vuorossaan. Oman väen lisäksi remontissa työskentelee maansiirron, sähköalan ja kuljetusalan osaajia.

– Kiitoteitä remontoidaan noin viidentoista vuoden välein. Kiitotien pinta kuluu ja turvallisuussyistä se on kunnostettava säännöllisesti. Nyt tehtävä remontti mahdollistaa jatkossa liikennöinnin Ouluun myös laajarunkoisilla lentokoneilla, kun rullausteitä levennetään. Lentoasema tulee olemaan huippukunnossa, kun remontti valmistuu, sanoo Liisa Sallinen.