Uusimmat

Moni kokeilee etätyötä maailmalla – reissulla yli kuukausi

Etätyön eri muotojen lisääntyessä yhä useampi on lähtee pidemmälle matkalle tutkimaan maailmaa.

Lento- ja hotellihakukone momondo.fi analysoi tätä trendiä kyselytutkimuksella selvittääkseen, kuinka moni suomalaisista matkustaa yhtäjaksoisesti pidempiä ajanjaksoja ja minkälaista suunnittelua pidemmälle matkalle lähteminen vaatii.

Yli puolet momondon toteuttamaan kansainväliseen kyselyyn vastanneista suomalaisista on ollut yli kuukauden mittaisella matkalla, ja lähes joka viides on matkustanut yli kolme kuukautta kerrallaan. Hieman alle puolet kyselyyn vastanneista suomalaisista ei ole lomaillut kuukautta pidempään.

Pidemmälle lomalle lähtemisen esteenä ovat useimmiten arkiset velvoitteet ja matkaan liittyvät kulut. Lähes puolet vastaajista koki, että perhevelvoitteet ja muut syyt estävät pidemmän lomailun ja suunnilleen sama määrä vastasi, ettei heillä ole varaa pitkään lomaan.

Suurin osa suomalaisista arvioi kokonaisbudjetin olevan vähintään 3 000 euroa kuukaudelta matkustaessa useampaan maahan läntisessä Euroopassa. Summa saattaa pitää paikkansa Länsi-Euroopassa, mutta monilla muilla alueilla matkustaminen maksaa vähemmän.

Kuukausibudjetti keskimäärin tuhat euroa

Lähes joka kolmas yli kuukauden matkalla ollut käytti matkaansa 1 000–2 000 euroa kuukaudessa. Noin joka kahdeksas suomalainen valitsi loman kotimaassa ulkomaanmatkan sijaan, ja keskimäärin kotimaanmatkoihin käytettiin 750 euroa. Noin joka seitsemäs matkasi Euroopan ulkopuolisista kohteista Pohjois-Amerikkaan ja kahdeksan prosenttia suomalaisista suuntasi Itä- ja Kaakkois-Aasiaan.

– Suomalaiset näyttävät olevan melko säästäväisiä pitkien matkojen suhteen, mutta matkakustannuksista ei kannata huolehtia liikaa. 3 000 euron sijaan matkalla näyttäisi kuluvan enemmänkin 1 000–2 000 euroa kuukaudessa, kommentoi momondon Suomen markkinointipäällikkö Jenna Perus.

Yli kolmanneksella matkalle lähtemisen taustalla on halu kokea uusia kulttuureja, ja joka viidennellä oman maailmankuvan laajentaminen. Vain 10 prosenttia vastaajista haluaisi lähteä pidemmälle matkalle, jotta pääsisi pakoon arkipäivän velvoitteita.