Uusimmat

Matkailu Viron maaseudulle kasvussa – vinkit lähilomaan naapurissa

Viron suuret kaupungit kuten pääkaupunki Tallinna ja länsirannikon Pärnu ovat varsin tuttuja suomalaisille. Kahden suosikkikaupungin väliin ja ympärille jää kuitenkin paljon nähtävää ja koettavaa Viron maaseudulla.

Välimatkat ovat Virossa lyhyitä, joten loman aikana on mahdollista kiertää useammankin kiinnostavan kohteen kautta.

Etäisyydeltään Viro on Suomeen nähden lähellä, mutta maan historia, kulttuuri ja luonto ovat yllätyksiä täynnä. Matkailulehti Mondo valitsikin Viron maaseudun vuoden 2017 lähilomakohteeksi.

Myös matkailijoiden kiinnostus Viron maaseutua kohtaan on lisääntynyt. Esimerkiksi Pohjois-Viron Harjumaalla yöpymiset kasvoivat viime vuoden tammi–marraskuussa 16 prosentilla vuoden 2015 samaan aikaväliin verrattuna. Tartumaan maakunnassa yöpymisten määrä kasvoi puolestaan 11 prosenttia ja Viljandin maakunnassa 7 prosenttia. Myös Pärnun ja Valgan maakuntien yöpyjämäärät kasvoivat vuoden 2016 toisella puoliskolla.

– Viro on monipuolinen maa, ja iloksemme myös suomalaiset ovat enenevässä määrin löytäneet Viron luontokohteet ja pienemmät paikkakunnat, kertoo Visit Estonian Suomen aluejohtaja Toomas Tärk.

Virossa järjestetään ympäri vuoden erilaisia tapahtumia kansainvälisistä elokuvafestivaaleista pienempiin erikoistapahtumiin.

– Esimerkiksi helmikuun alussa Otepäällä Etelä-Virossa järjestetään hauska saunamaraton”, jatkaa Toomas Tärk.

Pohjois-Virossa voi tutustua luontoon ja linnoituksiin

Pohjois-Virosta, Tallinnan ulkopuolelta löytyy paljon nähtävää. Pohjois-Virossa on muun muassa lukuisia historiallisia linnoituksia, esimerkiksi Rakveren linnoitus vain alle puolentoista tunnin ajomatkan päässä Tallinnasta.

Viron itäisimmässä kaupungissa Narvassa, Viron ja Venäjän välisen Narvajoen rannalla, puolestaan sijaitsee Hermannin linnoitus.

Pohjois-Virossa voi tutustua myös maan ainutlaatuiseen luontoon. Esimerkiksi Lahemaan kansallispuisto kuuluu Euroopan merkittävimpiin metsänsuojelualueisiin.

Viron kylpyläkaupungit

Virossa on pitkä kylpyläperinne, ja pohjoisessa Virossa sijaitsevat esimerkiksi Toilan ja Narva-Jõesuun kylpyläkohteet.

Viron koilliskulmassa sijaitseva Narva-Jõesuu on yksi Viron vanhimpia kylpyläkaupunkeja. Siellä sijaitsee myös Viron uusimpiin kylpylöihin kuuluva, vuonna 2014 avattu Noorus Spa Hotel. Kylpylä sijaitsee Viron pisimmän hiekkarannan kupeessa.

Etelä-Viro on kulttuuria ja kauniita maisemia

Eteläisessä Virossa sijaitsevat niin Baltian vanhin kaupunki Tartto kuin Euroopan neljänneksi suurin järvi Peipsi, joka toimii Viron ja Venäjän rajana.

Peipsin alueella voi tehdä retken myös kuuluisaa sipulitietä pitkin ja tutustua matkan varrella historiallisiin rakennuksiin ja huikeisiin luonnonmuodostelmiin kuten Kallasten rantatörmään, Viron pisimpään devonikautiseen hiekkakivikallioon.

Eri puolella Viroa on yhteensä yli tuhat kartanoa ja linnaa. Esimerkiksi Etelä-Viron Viljandin kaupungissa voi tutustua liiviläisen ritarikunnan linnan raunioihin sekä keskiaikaiseen Olustveren kartanoon.

Viljandin kaupungissa järjestetään kesäaikaan lukuisia festivaaleja, kuten kansainväliset kansanmusiikkifestivaalit.

Keski-Viro vie keskiajalle ja lähteille

Myös Keski-Virossa pääsee ihailemaan Viron kaunista luontoa. Endlan luonnonsuojelualueen länsiosassa on 11 lähderyhmää, joissa on peräti 40 lähdettä.

Järvamaalla, Prandin kylässä puolestaan sijaitsevat Prandin lähteet. Mikäli Keski-Virossa vierailee kevätaikaan, kannattaa katsastaa myös suuret kukkamarkkinat Türin kaupungissa.

Keski-Virossa on myös useita historiallisia kohteita. Esimerkiksi Viron keskiosassa sijaitsevassa Wittensteinin historiakeskuksessa voi tehdä aikamatkan menneisyyteen. Keskus löytyy vallitornista Paiden Välimäellä. Paidessa sijaitsevat myös ritarilinnan rauniot 1200-luvulta.

Viron länsirannikolta pääsee helposti saarihyppelylle

Länsi-Viro tunnetaan etenkin Pärnun kylpylöistä. Niiden lisäksi länsirannikolla, Itämeren äärellä on lukuisia hiekkarantoja ja pieniä rantakyliä.

Haapsalun rantakaupungista pohjoiseen sijaitsevat Nõva ja Noarootsi ovat tunnelmaltaan skandinaavisia, ja niissä on erinomaiset mahdollisuudet purjehtimiseen. Matsalun ja Sooman kansallispuistoissa voi nauttia koskemattomasta luonnosta.

Länsirannikolta on kätevä matkustaa Viron saaristoon. Virossa on yli 2 000 saarta, joista suosituimpia ovat Saarenmaa, Hiidenmaa, Muhu, Kihnu, Ruhnu ja Vormsi.

Vilsandin kansallispuisto koostuu 150 saaresta, ja se on enimmäkseen asumatonta aluetta. Vilsandissa on runsaslajinen kasvisto ja eläimistö, ja läntisimmiltä saarilta löytyy myös fossiileja.