Uusimmat

Maahantuloa Suomeen helpotetaan EU- ja Schengen-maista 21. kesäkuuta alkaen

Maahantulo Suomeen EU- ja Schengen-maista sallitaan hyväksytyn covid-19-rokotussarjan saaneille ja alle 6 kuukautta sitten covid-19-taudin sairastaneille. Maahantulo sallitaan myös työnsä takia EU- ja Schengen-maista matkustaville.

Muutokset tulevat voimaan 21. kesäkuuta. Sisärajavalvontaa ja ulkorajaliikenteen rajoituksia jatketaan 11. heinäkuuta 2021 asti.

Se tarkoittaa, että Rajavartiolaitos jatkaa rokotuksiin ja työssäkäyntiin liittyvien todistusten tarkastamisessa rajanylityspaikoilla tarpeen mukaan, ja matkustajia ohjataan tarvittaessa myös aluehallintovirastojen määräämiin pakollisiin terveystarkastuksiin.

Rajanylityspaikkojen aukioloaikojen rajoitukset Lapissa länsirajalla sekä Suomen itärajalla jatkuvat.

Maahantulo Suomeen työssäkäynnin perusteella on sallittua kaikissa liikennemuodoissa EU- tai Schengen-maista. 

Tämä tarkoittaa, että Suomeen voi tulla myös vapaa-ajan matkalle.

  • Olet saanut täyden rokotussarjan (rokotteesta riippuen yksi tai kaksi annosta) ja viimeisestä rokotuskerrasta on kulunut vähintään kaksi viikkoa
  • Olet sairastanut koronataudin ja saanut vähintään yhden rokoteannoksen ja rokoteannoksesta on kulunut vähintään viikko tai
  • Olet sairastanut koronataudin alle 6 kk sitten

Epidemiologiseen arvioon perustuen sisärajavalvonta poistetaan Suomen ja Puolan sekä Suomen ja Unkarin välisestä liikenteestä.

Suomi rajoittaa nyt maahantuloa Suomen ja Alankomaiden, Belgian, Espanjan, Italian, Itävallan, Kreikan, Latvian, Liechtensteinin, Liettuan, Luxemburgin, Norjan, Portugalin, Ranskan, Ruotsin, Saksan, Slovakian, Slovenian, Sveitsin, Tanskan, Tšekin ja Viron välisessä liikenteessä huvialusliikennettä lukuun ottamatta.

Ulkorajaliikenteen rajoituksiin muutoksia

Suomen ja Schengen-alueeseen kuulumattomien kolmansien maiden välisessä liikenteessä maahantulon rajoitukset poistetaan Monacosta, Romaniasta ja San Marinosta Suomeen saapuvasta liikenteestä. Maahantulon rajoitukset on jo aiemmin poistettu Vatikaanista Suomeen saapuvassa liikenteessä sekä Suomen ja Australian, Etelä-Korean, Israelin, Singaporen, Ruandan ja Uuden-Seelannin välisessä liikenteessä näiden maiden asukkaiden osalta.

Maahantuloa ei rajoiteta maiden matalan koronailmaantuvuuden ja tautiriskin takia.

Muiden maiden osalta maahantulon rajoituksia jatketaan 11. heinäkuuta 2021 asti. Henkilöliikenteelle avoinna olevilla rajanylityspaikoilla sallittuja perusteita maahantulolle ovat Suomessa tai muussa EU- tai Schengen-valtiossa asuvien paluu sekä muu välttämätön syy.

Muussa EU- tai Schengen-valtiossa asuvilla muilla kuin Suomen kansalaisilla ei kuitenkaan ole lentoliikennettä lukuun ottamatta oikeutta palata Suomen kautta asuinmaahansa, jos kauttakulku liittyy vapaa-ajanmatkustukseen.

Risteilyalusten satamassakäynti on sallittua ilman matkustajien maissa käyntiä.