Uusimmat

Ivalon lentoasema valittiin vuoden lentoasemaksi

Ivalon lentoasema on valittu Finavian verkoston vuoden lentoasemaksi 2017. Kentän henkilöstö ja sujuvat palvelut saavat kehuja myös matkustajilta.

Pohjois-Suomen aluejohtaja Veli-Pekka Pitkänen Finaviasta kertoo, että perusteina valinnalle olivat muun muassa esimiestyön huikea kehittyminen kaikilla toimialoilla sekä vahva sitoutuminen henkilöstön osalta.

– Ivalossa moniosaajuus on viety niin pitkälle kuin se lentoasemaympäristössä yleensä on mahdollista. Siellä hoituvat hienosti esimerkiksi kuormaus, jäänpoisto, ilmailun polttoainehuolto ja yhteistyö auto- ja rengastestaajien kanssa – sekä luonnollisesti myös normaalit lentoasemarutiinit, jotka Ivalon arktisissa olosuhteissa eivät ole aina helpoimmasta päästä, sanoo Finavian Pohjois-Suomen aluejohtaja Veli-Pekka Pitkänen.

Ivalon lentoasema työllistää vakituisesti vajaat 20 henkilöä. Sesonkiaikana miehitys lähes kolminkertaistuu.

Pohjoisen eksotiikka kiinnostaa ympäri vuoden

Asiakastyytyväisyys Ivalon lentoasemalla on erittäin korkeaa, mistä osoituksena on ensimmäinen sija Finavian lentoasemien asiakastyytyväisyyskyselyssä. Lentoaseman terminaali tarjoaa Lappiin suuntaaville matkailijoille ainutlaatuisen elämyksen sujuvalla palvelullaan sekä kauneudellaan. Terminaalissa voi viettää aikaa esimerkiksi keinutuoleissa tai loimuavan takkatulen ääressä.

Ivalo on Suomen ja koko Euroopan unionin pohjoisin lentoasema. Napapiirin pohjoispuolella sijaitsevalla kentällä koetaan niin talven kaamos kuin kesän yötön yökin.

Pohjoisen eksotiikka kiehtoo myös matkaajia ympäri vuoden. Päivittäisen Helsingin-yhteyden ohella turisteja tuovat Ivaloon kausittaiset lennot muun muassa Iso-Britanniasta ja Saksasta. Ivalon lentoasemalta on lisäksi linja-autoyhteydet eri puolille Pohjois-Lappia sekä lyhyt matka Norjaan ja Jäämerelle.

Ivalon kenttä rakennettiin sotilaslentokentäksi

Ivalon lentoasema on vanhin Lapin kuudesta lentoasemasta. Paikkakunnalle avattiin jo vuonna 1943 sotilaslentokenttä, joka kuitenkin tuhoutui Lapin sodassa vuonna 1945.

Kaupallinen liikenne alkoi kunnostetulta Ivalon lentoasemalta Rovaniemelle vuonna 1955. Vuonna 1973 valmistui lentoaseman pääkiitotie, joka pidennettiin nykyiseen 2 500 metrin mittaansa vuonna 1981.

Viime vuonna Ivalon lentoasema palveli yhteensä 210 566 matkustajaa, mikä tarkoitti matkustajamäärien kasvua 17 prosentilla vuoteen 2016 verrattuna. Terminaalirakennusta on laajennettu useaan otteeseen 1990-luvulla ja viimeksi vuonna 2016.

Lentokenttää operoiva Finavia rakentaa Ivaloon uusia konepaikkoja. Myös matkustajatilat laajenevat uuden matkatavara-aulan ansiosta.