Uusimmat

Helsinki-Vantaan uusi laajennusosa palvelee kaukolentoja

Helsinki-Vantaan lentoasemalla avatun uuden eteläsiiven ensimmäinen lento oli portilta 54 kello 14.10 New Yorkiin lähtenyt Finnairin lento.

Tismalleen samana päivänä 65 vuotta sitten, 10.7.1952, vietettiin Helsingin lentoaseman avajaisia Suomen ja Olympialippujen liehuessa Seutulan aurinkoisessa kesäsäässä.

Kakkosterminaalin eteläkärkeen valmistunut uusi laajennusosa palvelee muun muassa Aasiaan ja Pohjois-Amerikkaan matkustavia.

Uudisosa tarjoaa yli 8 300 neliötä lisätilaa matkustajille, kolme uutta laajarunkokoneen matkustajasiltaa ja Suomen ensimmäisen lentokenttäliukukäytävän.

Eteläsiiven suunnittelussa näkyy suomalainen osaaminen ja muotoilu. Terminaalin vinot lasiseinät tarjoavat matkustajille valoisat ja ainutlaatuiset näkymät kiitoteille. Lasipintaa valoisassa eteläsiivessä on kaikkiaan 4 500 neliömetriä.

Suomalaisuus näkyy materiaaleissa ja kalusteissa. Esimerkiksi seinät on pinnoitettu kotimaisella joko vaalealla, luonnonvärisellä tai mustaksi petsatulla puuviilulla. Viilun on valmistanut lappeenrantalainen CWP.

Lentoaan voi odotella Yrjö Kukkapuron Karuselli -tuoleissa tai Ilmari Tapiovaaran Mademoiselle -keinuissa tai Alvar Aallon nojatuoleissa. Pilke -valaisimet ovat Tuukka Halosen käsialaa.

Myös perinteiset lentokenttäkalusteet ovat suomalaista suunnittelua. Lepotuolit ja pölkkyistuimet on suunnitellut muotoilija Kai Lindvall PES-Arkkitehdeiltä.

Eteläsiipi on osa laajempaa terminaalin laajennusta, jotka valmistuvat vaiheittain vuoteen 2020 mennessä.

Seuraava merkittävämpi laajennus on keskusaukion käyttöönotto vuoden 2019 alussa. Aukion kautta kaikki kaukolentojen matkustajat lähtevät ja saapuvat lennoiltaan.

Mitä uutta eteläsiipi tarjoaa matkustajille

 • Suomen lentoasemien ensimmäinen liukukäytävä
 • Laajarunkokoneille sopivat porttipaikat lisääntyvät nyt kahdella.
 • Uudet matkustajasillat ovat niin sanottuja tuplasiltoja. Koneeseen nousu nopeutuu, kun matkustamoon pääsee kahdesta ovesta.
 • Laajarunkokoneiden pysäköintiä varten on valmistunut myös kaksi uutta ulkopaikkaa.
 • Käyttöön on otettu myös uusi rullaustieyhteys.
 • Uutta ovat myös kylmä- ja kuumavesiautomaatit, joista saa vettä veloituksetta. Helsinki-Vantaan nopeimmin kasvaville matkustajaryhmille Aasiasta kuuman veden saanti on olennainen osa arkea.
 • Vaihto- ja kaukolentoliikennettä palvelevassa eteläsiivessä aasialaismatkustajat on huomioitu myös suurilla opastintauluilla, joiden kieliversio voidaan vaihtaa lähtömaan kielen mukaan.
 • Eteläsiiven pinta-ala 8 365 m2
 • Tilavuus 42 672 m3
 • Pituus 178 m