Uusimmat

Helsinki-Vantaan lentoaseman terminaali 1 avautuu ─ katso vaikutukset matkalle lähtöön

Terminaali 1 aukeaa kahdessa vaiheessa: ensin avautuu lähtöselvitys ja myöhemmin EU:n sisärajatarkastusten päättyessä turvatarkastus.

Helsinki-Vantaan lentoaseman terminaali 1 avautuu matkustajille 12. heinäkuuta 2021.

Uudelleen avaaminen tarkoittaa, että T1:ssä aiemmin operoineet lentoyhtiöt, kuten SAS, Lufthansa ja Norwegian siirtyvät takaisin T1:een. Myös kotimaanlentoja operoivat uudet ostoliikenneyhtiöt toimivat T1:stä käsin.

Terminaali on ollut kiinni yli vuoden koronapandemiasta johtuvan vähäisen matkustajamäärän takia. Suurin syy T1:n avautumiseen on terveysturvallisuusprosessien viemä tila ja aika, jotka johtavat tällä hetkellä ajoittain terminaali 2:n ruuhkautumiseen.

Vaikka T2 on suunniteltu huomattavasti suuremmille matkustajamäärille, tila ei enää riitä.

─ Vähäisilläkin matkustajamäärillä T2 käy liian ahtaaksi nykyisten terveysturvallisuusprosessien vuoksi. Nykyistä sujuvampi, ennen lentoasemalle tuloa tehtävä terveysturvallisuusvaatimusten mukaisten todistusten tarkastus poistaisi jonoja, nopeuttaisi matkalle lähtöä ja tekisi matkustamisesta miellyttävämpää, sanoo Helsinki-Vantaan lentoaseman matkustajakokemuksesta ja prosesseista vastaava johtaja Timo Järvelä Finaviasta.

Ensimmäisessä vaiheessa matkustajille avautuvat lähtöselvitystiskit, toisessa vaiheessa myös turvatarkastus. Muutos koskee vain T1:ssa lähtöselvityksen tekeviä matkustajia.

─ T1:n avaaminen on myös merkki siitä, että maailma on avautumassa ja ihmiset pääsevät jälleen matkustamaan.

Matkustajille avautuminen tuo väljyyden lisäksi joitain etuja. T1:ssä lähtöselvityksen tekevä matkustaja pääsee kävelemään suoraan autosta oikeaan terminaaliin, koska Helsinki-Vantaan kehitysohjelmasta johtuvien väliaikaisten liikennejärjestelyiden vuoksi matkustajien saattaminen on keskitetty sen eteen. Pikaparkki ja 3P-parkkitilat sijaitsevat myös suoraan T1:n edessä.

Terminaalin välittömässä läheisyydessä sijaitsee myös yksityisen toimijan koronatestauspiste.

Turvatarkastus säilyy toistaiseksi terminaali 2:ssa

T1:ssä tehdyn lähtöselvityksen jälkeen matkustaja kävelee T2:n turvatarkastukseen ja siitä lähtöporteille. T1:n turvatarkastus avataan, kun EU:n sisärajatarkastukset loppuvat tai matkustajamäärät nousevat merkittävästi.

─ Sisärajatarkastusten päättyessä T1:n turvatarkastus avataan aluksi kiireisimmille ajoille, kuten aamutunneiksi, ja matkustajamäärien kasvaessa aukioloa lisätään.