Uusimmat

Helsinki-Vantaan lentoaseman laajennus avautuu joulukuun alussa

Havainnekuva Helsinki-Vantaan lentoaseman uudesta sisäänkäynnistä

Helsinki-Vantaan lentoasemalla otetaan käyttöön uusi sisäänkäynti, uudet taksi- ja bussiasemat, uusi pysäköintihalli, kehäratayhteys. Samalla tuloaula avataan matkustajien käyttöön.

Matkustajia odottaa ikoninen ja arkkitehtonisesti vaikuttava tulevaisuuden lentoasema.

– Kotimaista luontoa ja kädentaitoa voi ihailla niin näyttävästä sisäänkäynnin puukatosta pieniin yksityiskohtiin ympäri lentoaseman. Miljardin maksavan kehitysohjelman punaisena lankana on suomalaisuus. Kehitysohjelman kotimaisuusaste on 90 prosenttia, kertoo Finavian tekniikasta, vastuullisuudesta ja turvallisuudesta vastaava johtaja Henri Hansson.

Ainutlaatuinen puukatto uudistaa Helsinki-Vantaan lentoaseman julkisivun täysin. Sen aaltoilevan muodon yhtenä esikuvana on Tapio Wirkkalan lentokonevanerista tehty Ultima Thule -veistos.

Suomalaisuutta henkii myös saapuvia matkustajia tervehtivä luontoaiheinen kiviasetelma Luoto. Asetelma tuo kotimaista luontoa ja saaristohenkeä keskelle vilkasta terminaalia.

Helsinki-Vantaan Terminaali 2 laajennuksen havainnekuva.

Multimodaali matkakeskus liikenteen solmukohtana

Helsinki-Vantaalle valmistuva urbaani matkakeskus on eri liikennemuotojen solmukohta, johon lentoliikenne kytkeytyy mukaan.

– On tärkeää, että kaikki liikennemuodot linkittyvät sujuvasti lentoasemalla ja uudesta matkakeskuksesta on mahdollisuus jatkaa matkaa sekä paikallis- että kaukoliikenteen busseilla, junalla, taksilla tai henkilöautolla, polkupyöriä unohtamatta, Hansson kertoo.

Samanaikaisesti käyttöön otetaan myös uudet paikoitusjärjestelyt, kun uusi pysäköintitalo P1/P2 avataan. Sen myötä lentoasemalle saadaan 1 800 uutta pysäköintipaikkaa ja 200 uutta sähköautojen latauspaikkaa terminaalin välittömään läheisyyteen.

Terminaali 2:n laajennus otetaan käyttöön kolmessa vaiheessa

Joulukuun alussa 2021 avataan sisäänkäynti, tuloaula ja multimodaali matkakeskus sekä uudet liikennejärjestelyt parkkitaloineen.

Maalis-kesäkuussa 2022 avataan uudet lähtöselvityspisteet ja uusi turvatarkastus. Samalla valmistuu osa Schengen-porttialueesta.

Kesällä 2023 valmistuvat uudet matkatavaranluovutustilat sekä Schengen-porttialueen palveluiden uudistus.

Investointiohjelman tavoitteena on vahvistaa Helsinki-Vantaan asemaa Euroopan ja Aasian välisen lentoliikenteen solmukohtana. Helsinki-Vantaa on noussut Euroopan tärkeimpien lentoasemien joukkoon, joten laajarunkoliikenteen ja sen toimintaedellytysten kehittäminen on Finavian investointiohjelman yksi keskeisistä tavoitteista.