Uusimmat

Helsinki-Vantaan kiitotie 2 remonttiin kesällä 2017 – lentomelua uusille alueille

Helsinki-Vantaan kiitotien 2 remontti muuttaa lentokoneiden reittejä kolmen kuukauden ajaksi toukokuun lopulta syyskuun puoliväliin.

Lentokoneiden reitit muuttuvat erityisesti Järvenpään, Tuusulan ja Keravan suunnalla.

Peruskorjaus tehdään 29.5.-11.9.2017 välisenä aikana, jolloin Helsinki-Vantaan kiitotien 15-33 eli kiitotie 2:n eteläinen osa kiitoteiden 1 ja 2 risteyskohdasta alkaen peruskorjataan.

– Peruskorjauksella voimme jatkaa kiitotien remontoitavan osuuden käyttöikää jopa 14 vuodella. Kaiken taustalla on tietysti ensiluokkaisen turvallisen lentoliikenteen takaaminen, kertoo Helsinki-Vantaan apulaisjohtaja Heini Noronen-Juhola Finaviasta.

Peruskorjauksen aikana Finavia muun muassa uudistaa kiitotien päällystekerroksia, sadevesilinjastoa ja valaistusjärjestelmää. Lisäksi kiitotien eteläisen osan päällysteen pintakerrosta uusitaan.

– Selvitämme parhaillaan, voimmeko uudistaa koko kenttävalojärjestelmän LED-tekniikalla. Vähintäänkin luomme tälle muutostyölle valmiudet ja perushuollamme jäljelle jäävät valaisimet, jatkaa Noronen-Juhola.

Kiitotie 2 on edellisen kerran päällystetty vuonna 2004. Kiitoteiden 1 ja 2 välisen risteyskohdan Finavia peruskorjasi vuonna 2015 kiitotie 1:n remontin yhteydessä.

– Nyt tehtävä peruskorjaus on mittakaavassa huomattavasti pienempi kuin toissakesäinen kiitotie 1:n remontti niin työmäärältään, investoinneiltaan kuin operatiivisilta vaikutuksiltaan, Noronen-Juhola kertoo.

Kiitotie 2:n peruskorjauksen investoinnin suuruus on 11 miljoonaa euroa. Kiitotien pohjoisosan korjaus tapahtuu vuoteen 2019 mennessä.

Kiitotieremontilla vähäinen vaikutus lentoliikenteeseen

Vaikka lentoasemalla on kesän ajan käytössä vain kaksi kiitotietä kolmesta, Finavia ennustaa Helsinki-Vantaan lentoliikenteen sujuvan kesäkuukausina normaaliin tapaan.

Lähes ainut poikkeus on rankat sääolosuhteet, kuten ukkosrintamat tai voimakkaat kaakkois- ja luoteistuulet, jolloin laskeutumisiin joudutaan käyttämään eri kiitotietä kuin normaalitilanteessa.

– Olemme valmistautuneet myös tällaisiin tilanteisiin ja uskomme, että remontin vaikutukset kesän lentoliikenteeseen tulevat olemaan hyvin vähäiset, Noronen-Juhola sanoo.

Lentomelua uusille alueille

Sen sijaan lentokonemelun suuntautumiseen tulee muutoksia.

Kun laskeutumisiin ensisijaisesti käytettävä kiitotie 2 on suljettuna, käytetään lännen ja lounaan puoleisilla tuulilla laskeutumisiin ainoastaan kiitoteitä 1 (22L) ja 3 (22R) Keravan suunnasta.

Iltapäivän ja illan ruuhka-aikoina laskeutumisiin käytetään samanaikaisesti kiitoteitä 1 ja 3.

Muutoksista johtuen lentokonemelu lisääntyy kesäkuukausina Järvenpään, Tuusulan ja Keravan suunnissa. Nurmijärvellä lentokonemelun määrä vähenee.

Espoon ja Länsi-Vantaan alueella lentokonemeluun ei ole odotettavissa muutoksia.