Uusimmat

Halpalentoyhtiö AirAsia X suunnittelee uudelleen Euroopan lentoja – reittikohteeksi Lontoo

Malesialainen halpalentoyhtiö AirAsia X suunnittelee avaavansa uudelleen Kuala Lumpurin ja Lontoon välisen reitin. Yhtiö sai myös oikeuden aloittaa lennot Yhdysvaltoihin.

AirAsia X:n halpalennot kuljettivat vuonna 2016 peräti 4.7 miljoonaa matkustajaa, missä on kasvua vuoden takaisesta noin 30 prosenttia. Kuala Lumpurissa kotipaikkaansa pitävä yhtiö lentää nyt 22 lentokoneella kaikkiaan 11 maahan.

Yhtiö aikoo aloittaa uudelleen lennot Eurooppaan, jotka ovat olleet keskeytyksissä maaliskuusta 2012 lähtien. Tuolloin lennot päättyivät kalliiden operointikustannusten takia kannattamattomina. Tuolloin yhtiö lensi Lontooseen ja Pariisiin Airbus A340-kalustolla, jonka operointikustannukset ovat merkittävästi korkeammat kuin A330-kalustolla.

Ensimmäisenä Euroopan reittinä alkavat lennot Kuala Lumpurin ja Lontoon välillä. Sen jälkeen suunnitelmissa on lentää Frankfurtin ja Bangkokin välillä.

Yhtiön kalusto koostuu yksinomaan Airbusin A330-300 -kalustosta. Halpalentoyhtiö on mahduttanut koneisiinsa 377 istuinsta, joista 12 on premium-luokan vuodeistuimia. Finnairin vastaavissa koneissa on 263 istuinta.

Air Asia X on tilannut myös 66 Airbusin uusia A330-900 -koneita, joiden toimitukset alkavat vuonna 2018. Uusi kone kuluttaa Airbusin mukaan noin 14 prosenttia vähemmän polttoainetta istuinta kohti ja mahdollistaa pidemmät reitit, sillä kantama on 12 130 kilometriä, noin 400 kilometriä enemmän kuin nykyisillä A330-koneilla.

Yhtiön tärkein markkina-alue on Australia, jossa reittikohteita ovat Sydneyn ja Melbourne sekä Perth. Lisäksi yhtiö lentää Uuteen Seelantiin Australian kautta.

Lupa lentää Yhdysvaltoihin

Yhdysvaltojen viranomaiset ovat myöntäneet Air Asia X-ryhmälle luvan lentää myös Yhdysvaltoihin. Air Asia X:stä tulee ensimmäinen aasialainen halpalentoyhtiö, joka on saanut luvan lentää USA:han. Yhtiö on kertonut suunnittelevansa useiden reittien avaamista, mukaan lukien Havaiji.