Uusimmat

Entinen Retretin luolasto avautui uudelleen – Punkaharjun taideluolissa digitoitu Kalevala

Konkurssin tehneen Retretin vanhat maanpäälliset rakennukset on purettu ja tilalla on kuuden hehtaarin kulttuuripuisto.

Myös Retretin luolasto on avautunut. Puolitoista kilometriä labyrinttimaisia käytäviä ja 5500 neliötä peruskallioon louhittua luolastoa on jälleen taidenälkäisten ulottuvilla.

Elokuun puoliväliin saakka avoinna oleva Saimaan Taideluola on täynnä hämmästyttäviä taideteoksia.

– Kyllä Saimaa-ilmiö näkyy myös meillä. Me kaikki alueen toimijat olemme erittäin iloisia siitä, että Savonlinna ja Punkaharju näyttävät olevan yksi suomalaisten kesämatkailun kärkikohteista, sanoo Tuunaansaaren Luola Oy:n hallituksen puheenjohtaja ja luolanainen Sinikka Mäkelä.

Digitaaliset, interaktiiviset ja lisätyn todellisuuden taideteokset tarjoavat vieraille uusia ja ennen kokemattomia elämyksiä. Esimerkiksi sello-rockia soittava Apocalyptica esiintyy hologrammitoteutuksella luolastossa lähes joka päivä Art Up 2020 -tapahtuman aikana.

– Punkaharju on kansallismaisemamme ja jo siitäkin syystä Kalevala on mukana kesänäyttelyssämme. Luolien seinillä nyt digitoitu Kalevala elää 2020-luvulla kuvailee Sinikka Mäkelä kuvailee kesän taidetarjontaa.  

Kansainvälistä tuulahdusta näyttelyyn tuo idän ja lännen välissä taiteileva kiinalais-suomalainen Canal Cheong Jagerroos. Nykyisin Suomessa asuva Jagerroos on elänyt hyvin erilaisissa kulttuuriympäristöissä nähden niin Euroopan, Aasian kuin Afrikankin.

– Kaikille aisteille ja jokaiselle jotakin. Tämä periaate ohjaa vahvasti Saimaan Taideluolan suunnittelua ja toimintaa.

Tuunaansaaren Luola Oy:n hallituksen puheenjohtaja ja luolanainen Sinikka Mäkelä luolastossa. Kuva: Tuunansaaren Luola Oy.

Uudistunut luolasto valmistuu parin vuoden kuluessa

Uuden taide-, kulttuuri- ja tapahtumakeskuksen suunnittelu aloitettiin jo viime vuonna. Saimaan Taideluolaa ja ympäristöä on restauroitu jo kolmella miljoonalla eurolla.Rakennusprojekti on keskeytetty kesän ajaksi ja jatkuu jälleen elokuun puolen välin jälkeen.

– Lähes kaikki Retretin vanhat maanpäälliset rakennukset on purettu alkuvuonna 2020. Rakennusten alta vapautui kuusi hehtaaria ulkotilaa, joka on nyt siistitty ja restauroitu kulttuuripuistoksi. Kesän ajan nautimme taiteesta ja tapahtumista ja rakennustöitä jatketaan syksyn saapuessa, jatkaa Sinikka Mäkelä.

Rakentamisessa tavoitteena on uusiutuvan energian käyttö, ekologisuus ja maisemaan sulautuminen. Alueelle on tarkoitus rakentaa myös majoitustilaa. Ne palvelisivat sekä taiteilijoita että matkailijoita.

Saimaan Taideluolasta tehdään tilaa, jossa nuoret taiteilijat voivat kokeilla taiteen eri muotojen tekemistä.

– Haluamme koota yhteen eri alojen ja taiteiden edustajia. Toiveemme on luoda tila, joka toimii temmellyskenttänä kokeiluille. Esimerkiksi tekoälyä, verkkoyhteyksiä ja digitekniikkaa hyödyntämällä pystymme tarjoamaan korkeatasoista taidetta ja samalla antamaan mahdollisuuksia uusille ja nuorille taiteilijoille.