Uusimmat

Ensi kertaa Alpeilla? Katso suositeltavat kohteet aloittelijalle

Ranskan majesteetilliset Alpit vetävät suomalaisia puoleensa joka kevät, ja auringonpaisteessa kylpevät pitkät rinteet ja täydellinen puuterilumi ovatkin ainutlaatuisia kokemuksia kaikille talviurheilusta pitäville.

Alpeilla rinteitä löytyy kaiken tasoisille laskettelijoille. Matkahakukone momondo.fi listasi Ranskan parhaat laskettelukeskukset ensi kertaa Alpeille suuntaaville laskijoille.

Suomalaiset ovat ahkeria laskettelijoita, ja kotimaan maltillisen korkeilta rinteiltä tekee toisinaan mieli lähteä kokeilemaan muitakin kohteita.

Alpeilta löytyy korkeita vuoria ja jyrkkiä rinteitä, mutta samalla valikoimassa on monia helpompia laskettelukeskuksia. Aloittelijoiden rinteissä kannattaa pysyä ainakin siihen saakka, kunnes oppii kääntymään kunnolla ja siten hallitsemaan nopeuttaan.

Kohteessa välimatkat hotellin, lentokentän ja rinteiden välillä ovat usein pitkiä, joten auton vuokraaminen kannattaa myös, jotta lähialueen ympäristöön pääsee tutustumaan mahdollisimman vaivattomasti.

– Suksien tai laudan kuljettaminen Euroopan halpalentoyhtiöillä voi maksaa maltaita, joten usein kannattaa panostaa muiden varusteiden hankintaan ja vuokrata lasketteluvarusteet kohteesta. Painavien lasketteluvarusteiden vuokraaminen paikan päällä on myös ylivoimaisesti helpoin tapa selvitä matkustamisesta mahdollisimman vähällä vaivalla, ja vuokraus maksaa suunnilleen saman verran kuin Suomessakin, sanoo Momondon Suomen edustaja Minttu Oramaa

La Plagne

Leveiden ja helppojen rinteidensä ansiosta La Plagne on yksi Euroopan parhaista paikoista aloitteleville laskijoille.

Keskus koostuu itse asiassa kymmenestä kylästä, ja koko alueella on aloittelijoille tai keskitason laskijoille sopivia rinteitä jopa 132 kappaletta – ja mikäli rinteet valitsee oikein, ei hissiä tarvitse odottaa koskaan.

Lisäksi keskuksessa on useita hiihtokouluja, jotka tarjoavat monikielistä opetusta

La Toussuire

Valtavalla Les Sybellesin laskettelualueella sijaitseva La Toussuire on ihanteellinen ensi kertaa Alpeilla laskijoille, sillä siellä on tasankoaluetta ja sen korkea sijainti takaa lumipeitteen. La Toussuiressa on rinteitä 53 kilometriä, omat tuolihissit ja erilliset hissikortit.

Koko Les Sybellesin alue tarjoaa 310 kilometrin pituudelta eri tasoisia rinteitä, jonne pääsevät helposti perustaidot hallitsevat laskijat. La Toussuiressa on myös pieni kylä, joka on täynnä ravintoloita ja baareja ja jota halkoo kävelijöille varattu pääkatu.

Les Arcs

Jos ei halua sahata rinteitä ylös alas kymmeniä kertoja päivässä, Les Arcs on täydellinen valinta – joihinkin vuoren osiin ei tarvita lainkaan päivälippua, vaan saatavilla on myös kertalippuja. Näin sinun ei tarvitse laskea koko päivää, jotta saisit vastinetta rahoillesi.

Les Arcsissa on myös paljon helppoja keskitason rinteitä, joten kynnys siirtyä aloittelijoiden rinteistä vaativampiin ei ole korkea. Rinteet ovat erittäin leveitä ja loivia muihin Ranskan laskettelukeskuksiin verrattuna. Kylän vieressä on myös useita lyhyitä hissejä aloittelijoille.

Les Deux Alpes

Les Deux Alpesin suurin viehätys on, että se kääntää normaalien laskettelukeskusten periaatteet päälaelleen – osa helpoimmista rinteistä sijaitsee aivan vuoren huipulla.

Les Deux Alpesissa huipulle on matkaa tarkalleen 3 200 metriä. Euroopan syvimpiin lukeutuvassa lumessa voi lasketella pitkin jäätikköä ja ihastella huipulta näkymiä Sveitsiin ja Italiaan asti.

Kävelymatkan päässä pääkylästä on paljon helppoja rinteitä, ja taitojen kehittyessä keskuksen 222 kilometristä rinteitä löytyy haastetta myös keskitason laskijoille.

Méribel

Lasketteluolosuhteet ovat Méribelissa usein muuta Ranskaa suotuisammat, sillä sen tasaisia reittejä suojaavat jyrkät rinteet.

Méribelissa voi ostaa halvemman lipun aloittelijoille tarkoitetulle alueelle ja siirtyä itsevarmuuden kasvaessa 600 kilometriä rinteitä käsittävään Trois Valléesiin, yhteen maailman suurimmista laskettelualueista.

Méribelissa on paljon helppoja ja tasaisia rinteitä sekä yksi ensimmäisistä Alpeille perustetuista brittiläisistä hiihtokouluista. Méribelin loivempien rinteiden vieressä on myös paljon ravintoloita ja kahviloita.

Valmorel

Geneven lähistöllä sijaitseva Valmorel on luultavasti yksi Ranskan aliarvostetuimpia laskettelukeskuksia, mutta se on ihanteellinen paikka ensikosketukseen Alppien tai laskettelusuksien kanssa.

Laskettelukeskuksessa on seitsemän hehtaarin alalla kuusi aluetta pelkästään aloittelijoille, ja monet opettajista puhuvat englantia. Majoitustilat on rakennettu aivan rinteiden viereen, mikä helpottaa liikkumista päivän aikana.

Kaksi kolmasosaa Valmorelista on luokiteltu vasta-alkajille tai keskitason laskettelijoille sopivaksi. Niille, jotka kaipaavat laskettelun lisäksi muita aktiviteetteja, alueen 43 kilometriä murtomaahiihtolatuja tarjoavat mykistäviä alppimaisemia.

Vaujany

Vaujany on yksi Alppien parhaita paikkoja ensi kertaa Keski-Euroopan rinteillä laskeville – pääasiassa sen vuoksi, ettei kukaan tiedä koko keskuksesta. Se rakennettiin laskettelukeskukseksi 1980-luvun lopulla, ja siinä on vuorten kätköihin unohtuneen laskettelukylän tuntu.

Vaujanyn laakson kätköistä löytyy runsaasti helppoja rinteitä, eikä keskus ole muutenkaan pieni, sillä 18 hissillä pääset laaksosta kauemmaksi, kun kasvat ulos harjoitusrinteistä.

Vaujanysta on myös helppo matkustaa suuremmalle L’Alpe d’Huezin laskettelualueelle, kun on ensin ottanut haltuun nämä rauhallisemmat rinteet.

Lue lisää:
Momondon hiihtolomavinkit