Uusimmat

Viron saarihelmet Viikinkien Saarenmaa ja naapurisaari Muhu

Sõrven majakka. Kuva Priidu Saart | Visit Saaremaa

Viron suurin saari Saarenmaa valloittaa kävijänsä kiireettömyydellään. Täällä eivät vaivaa liikenneruuhkat tai yökerhojen pauke, vaikka varsinkin Kuressaaresta löytyy myös ravintolaelämää.

Ravintoloissa tarjoillaan paikallisia ruokia, kuten kalaa ja villisikaa viereiseltä Muhun saarelta.

Suomalaisillekin tutuksi tullut virolainen kylpyläkulttuuri on saanut alkunsa Saarenmaalta, jonka ensimmäinen kylpylä perustettiin Kuressaareen jo 1800-luvulla. Tänä päivänä kaupungissa on asukasmääräänsä nähden luultavimmin maailman tihein kylpyläkeskittymä.

Matkailijan lomatunteelle antavat puitteet idyllisen Saarenmaan metsät, tuulimyllyt, vaelluspolut, hiekkarannat, majakat, rantajyrkänteet ja kraatterit.

Etäisyydet ovat suotuisat vaikkapa roadtrippiä ajatellen – Saarenmaalle tullaan maateitse viereisen Muhu-saaren satamasta ja matkaa sieltä esimerkiksi Saarenmaan toiseen päätyyn, Säären niemimaan kärkeen, on vain kahden ajotunnin verran.

”Saarenmaa ei ole vain maantieteellinen piste Baltianmeressä – se on hengellinen tila, joka ei koskaan jätä sitä, joka on sen tuntenut”.


Kirjailija Jüri Tuulik

Viikinkien juurilla ja saarihyppelyllä  

Saarenmaan viikinkiperintö on aina ollut tiedossa, mutta se sai täysin uuden merkityksen neljätoista vuotta sitten.

– Erään kaivuurakentamisen yhteydessä löydettiin esiviikinkiajan laivajäännöksiä, luurankoja sekä hautaesineitä. Hautauslaivalöydös oli maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen ja pisti Saarenmaan uudella tavalla viikinkiajan historian kartalle.

Saarenmaata ympäröivät sadat pienet saaret, joista Abruka, Vilsandi ja Ruhnu ovat suosituimpia. Jokaisella niistä on oma tunnelmansa ja vieraileminen saarilla on kesällä helppoa.

Pienemmillä Abrukan ja Ruhnun saarilla koko saaren voi tutkia kävellen. Abrukan saarella luontopolulle voi lähteä suoraan satamasta, reittien pituudet vaihtelevat 3–5 kilometriin.

Vilsandin saari on osa Viron vanhinta kansallispuistoa ja retkikohde, jonne kannattaa matkata ihailemaan lintulajien laajaa kirjoa, Vilsandin tunnelmallista majakkaa sekä villiorkideoita. 

Ratsastusta Muhussa. Kuva: Visit Saaremaa

Muhun saari valloittaa kävijänsä

Viron mantereen ja Saarenmaan välistä löytyy vehreä Muhun saari, joka viehättää Muhulle ja eteenpäin Saarenmaalle matkaavia matkalaisia vehreällä ja lähes runollisen suloisella olemuksellaan.

– Muhu on saari, jossa aika lepää, ja se innostaa ja hellii kaiken tyyppisiä matkailijoita – olet sitten ryhmämatkalla, perhelomalla, luontoretriitillä tai etsimässä kulttuurikokemuksia. Täällä saa rauhassa ihailla saaren upeaa luontoa, vaikkapa hevosen kyydistä, selittää Muhun pormestari Raido Liitmäe.

Pädasten kartano sijaitsee Viron länsirannikon tuntumassa kahden tunnin ajomatkan päässä Tallinnasta. Kartano on rakennettu 1500-luvulla.

Yövy kuin julkkikset Pädaste Manorissa

Muhun saaren eteläkärjessä sijaitsee löytyy Viron vanhin retriittimäinen kartanohotelli Pädaste Manor. Kartano on rakennettu 1500-luvulla.

Kartanon rantarakennuksissa on majoitustiloja ja pieni spa. Pädasten ilmastoiduissa huoneissa on LCD-televisio, minibaari ja tyylikäs kylpyhuone.

Pädaste Manorin huone

Ravintola avautuu talvipuutarhaan ja tarjoaa virolaista ruokaa. Yrtit ja vihannekset on kasvatettu kartanon omassa puutarhassa.

Asiakkaat voivat tilata helikopterilennon suoraan Pädasteen ja hoitaa tulliselvityksen paikan päällä.

Katso huonehinnat ja varaa huone booking.comista:
Pädaste Manor