Uusimmat

Vinkit kaukokohteisiin matkustaville – näin jaksat paremmin

Paljon matkustavien kannattaa kiinnittää huomiota omaan jaksamiseen, jottei matkatyö ala kuormittaa kohtuuttomasti.

Matkatyö on arkipäivää yhä useammalle. Suomesta tehtiin vuonna 2013 reilut miljoona työmatkaa.

– Omat voimavara- ja kuormitustekijät on syytä huomioida, jos matkustaa työn puolesta paljon. Se, milloin matkoja on liikaa, riippuu henkilön yleiskunnosta ja palautumiskyvystä, mutta tärkeintä on pitää huolta fyysisestä kunnosta, työterveyshuollon erikoislääkäri AnaMaría Teino Lääkärikeskus Mehiläisestä tähdentää.

Työhyvinvoinnin kannalta on tärkeää, että henkilö voi itse vaikuttaa työhönsä ja työtehtäviinsä. Matkatyössä sen merkitys korostuu, sillä matkapäivät edellyttävät paitsi työtehtävien myös yksityiselämän järjestelyjä.

– Pidä aina mukanasi pieni matka-apteekki, mutta huomioi, että tropiikin alueella kuumeeseen saa ottaa vain parasetamolia, ei tulehduskipulääkkeitä, muistuttaa AnnaMaría Teino.

– Mielekäskin työ alkaa nopeasti kuormittaa, jos työt kasaantuvat matkapäivien aikana toimistolle. Työpäivät tulisi mitoittaa matkakohteessakin järkevästi, sillä palautumisella on suuri merkitys tehokkuuden ja jaksamisen kannalta. Työnantajan kanssa voi yrittää myös sopia joustoista. Voisiko myöhäisen paluun jälkeen tulla töihin hieman myöhemmin tai tehdä etätöitä, työpsykologi Maaret Punto kysyy.

Teinon mukaan lähtöajatkin olisi hyvä ajoittaa inhimillisiin ajankohtiin, sillä varhainen lähtö vaikuttaa väistämättä yöunen laatuun.

– Ennen matkaa yöunen pituutta kannattaa lisätä aikaistamalla nukkumaanmenoaikaa.

Omaa aikaa myös lentokentällä

Omalla asennoitumisellakin on merkitystä työmatkailijan hyvinvointiin. Mitä myönteisemmin matkustamiseen suhtautuu, sitä vähemmän kuormittavana sen kokee.

– Pitkä odotusaika lentokentällä saattaa turhauttaa, mutta entäpä jos siihen suhtautuisikin laatuaikana, jonka voi käyttää itselle mieluisalla tavalla vaikkapa Mindfulness-tallenteita tai äänikirjoja kuunnellen, Punto heittää.

Näin palaudut matkapäivistä

 • Tutustu matkakohteeseen kävellen. Lenkkarit kulkevat näppärästi mukana lentolaukussa.
 • Lyhytkin harjoitus hotellin kuntosalilla palauttaa matkarasituksesta.
 • Rauhallinen vesijuoksu ja uinti ovat vastapainoa runsaalle istumiselle.
 • Vältä intensiivistä ja raskasta liikuntaa myöhään illalla. Se heikentää palautumista ja yöunen laatua.