Uusimmat

Vaihtoehtoja suurkaupunkien kuuluisille ja ruuhkaisille maamerkeille

Kaupunkien maailmankuulut nähtävyydet keräävät suuria turistimassoja ihastelemaan näyttäviä rakennelmia, joten kokeakseen nämä kohteet lähietäisyydeltä joutuu jonottamaan usein pitkään. Vähemmän ruuhkaisiin vastineisiin pääsee edullisemmin ja lyhyemmällä jonotuksella.

Matkahakukone momondo.fi vertaili kuuden kaupungin suosituimpien nähtävyyksien hintoja ja jonotusaikaa niiden vähemmän ruuhkaisiin vastineisiin.

Maailman kuuluisimpien nähtävyyksien näkemiseen joutuu varaamaan usein tunteja aikaa.

– Suurkaupungeissa on myös muita tärkeitä ja mielenkiintoisia nähtävyyksiä, joihin tutustuminen voi säästää sekä aikaa että rahaa tunnetumpiin nähtävyyksiin verrattuna, sanoo momondon Suomen markkinointipäällikkö Miina Malkki.

Pariisissa Eiffel-tornin sijaan Riemukaari

Pariisin tunnetuin monumentti sattuu myös olemaan maailman suosituin maksullinen nähtävyys. Vaikka Eiffel-torniin saattaa joutua jonottamaan tuntikausia ja 19 000 hengen päivittäinen vierailijamäärä saattaa tuntua liialliselta, torni on silti yksi kaupungin rakastetuimpia nähtävyyksiä.
x

Lisäksi sen lähellä oleva aukio on täydellinen paikka piknikille ystävien kanssa tai romanttiselle illalliselle rakkaan kanssa.

Toinen Pariisin ikonisimmista maamerkeistä on Riemukaari, jota katsomassa käy päivittäin alle 2 000 henkeä, joten odotusajat ovat paljon lyhyemmät.

Riemukaari on yli 50 metriä korkea, ja sitä ihaillaan yleensä kauempaa. Sen ympärillä liikkuu myös tuhansia autoja, jotka kiertävät Place Charles-de-Gaullea. Monumentin huipulle joutuu kiipeämään 40 askelmaa, mutta sieltä on upea näkymä Pariisin yli aina Seine-joen toisella puolella siintävälle Eiffel-tornille asti.

Rooman Colosseumin sijaan Caracallan kylpylät

Colosseumin pääsylipulla pääset näkemään paitsi maailman suurimman amfiteatterin, myös Forum Romanumin eli alueen, jolla sijaitsivat Rooman tärkeimmät hallintorakennukset.

Colosseumin vaikuttavin piirre on sen maanalainen tunnelijärjestelmä, jonka lattialuukut, rampit ja nostolaitteet kertovat Rooman brutaaleista ja kiehtovista gladiaattoritaisteluista.

Tosin 18 046 henkeä näkee saman nähtävyyden päivässä, joten jonot ovat joskus melkoiset.

Vähemmän tunnettu kohde on Caracallan kylpylät, joka on yksi suurimpia ja parhaiten säilyneitä antiikin kylpylärakennuksia.

Se sijaitsee vain 20 minuutin kävelymatkan päässä Colosseumista, mutta siellä käy päivittäin keskimäärin vain 779 henkeä.

Tässä keisarillisessa kylpylässä oli tilaa 1 600 ihmiselle, ja se oli urheilun, terveyden, tutkimuksen ja virkistäytymisen keskus. Vaikka sen katot ovat sortuneet ja seinät kuluneet ajan saatossa, vierailijat voivat yhä kuvitella kylpylän olympiakoon uima-altaat, valtavat marmoripylväät ja sadat veistokset.

New Yorkin Vapaudenpatsaan sijaan Tenement Museum

Vapaudenpatsaasta on tullut yleismaailmallinen vapauden symboli, mutta 1800-luvun alussa se symboloi maahanmuuttoa Yhdysvalloissa.

New Yorkin suosituin nähtävyys vetää vuosittain miljoonia kävijöitä, mutta ennen kuin pääset edes vilkaisemaan kuuluisaa veistosta Liberty Islandilla, sinun on jonotettava lautalle ja turvatarkastukseen. Tämä voi kestää puolesta tunnista kolmeen tuntiin.

Jos tyydyt vaeltelemaan patsaan juurella ääniopasteen avulla, selviät noin 13 eurolla. Jos kuitenkin haluat nähdä Ison omenan yläilmoista patsaan kruunun korkeudelta, joudut pulittamaan lisää. Näköalatasanteelle noustaan portaita pitkin.

Manhattanilla sijaitsevassa Tenement Museumissa voit tutustua intiimimmin tuhansien New Yorkia muokanneiden siirtolaisten henkilökohtaisiin tarinoihin ja haasteisiin.

Museon pääsylippu maksaa seitsemän euroa enemmän kuin pääsy Vapaudenpatsaan juurelle, mutta hinta sisältää myös valitsemasi perusteellisen opastetun kierroksen. Valittavana on muun muassa kierros kunnostetuissa asunnoissa ja kävelyjä Lower East Sidella sekä teatteriesityksiä, joissa esiintyjät ovat pukeutuneet aikakauden mukaisesti.

Useimmat kävijät ostavat liput verkosta, joten museon päivittäisten 500 kävijän ei tarvitse odotella paikan päällä käytännössä ollenkaan.

Barcelonan Sagrada Famílian sijasta Casa Batlló

Sagrada Família on Barcelonan kruununjalokivi – ja hyvästä syystä. Gaudin kuuluisin teos sisältää geometriaa, valoa ja väriä, joita taiteen ystävät kaipaavat.

Sagrada Famíliaa pidetään yhtenä nykyajan omaperäisimmistä ja kunnianhimoisimmista rakennuksista. Sen rakentaminen aloitettiin vuonna 1882, ja rakennustyöt jatkuvat edelleen.

Vaikka pyhäkköön saattaa joutua jonottamaan vilkkaimpina aikoina yli kaksi tuntia ja pääsymaksu on noin 15 euroa, sen vaikuttava arkkitehtuuri on ylimääräisen vaivan arvoista.

Vaikka Casa Batllón pääsymaksu on noin 9 euroa kalliimpi kuin Sagrada Famílian, Casa Batllóa pidetään usein Gaudin luovimpana työnä. Casa Batllón leikkisä julkisivu ja yllättävä sisustus kiehtovat monia – muun muassa merenalaisia luolia muistuttava aula ja ensimmäisestä kerroksesta Passeig de Gràcia -kadulle avautuva panoraamanäkymä aiheuttavat ihastuneita huokauksia.

Jonotusaika vaihtelee päivän ja kellonajan mukaan nollasta minuutista puoleen tuntiin, mutta maksamalla ylimääräiset viisi euroa kävijät voivat ostaa pikapassin, jolla pääsee kokonaan jonojen ohi.

Pietarin Eremitaasin sijaan Venäläisen taiteen museo

Eremitaašin tunnettu pastellinvihreä julkisivu ja kullalla päällystetyt sisätilat tekevät siitä yhden Venäjän kauneimmista nähtävyyksistä. Sen taidekokoelmiin kuuluu muutakin kuin näyttäviä maalauksia ja tärkeitä näyttelyitä, sillä museon kokoelmat esittelevät myös Venäjän kansakuntaa, kulttuuria, historiaa ja maailmankuvaa.

Pääsylippu museoon maksaa noin 10 euroa, mutta sisään pääsee myös maksutta joka kuukauden ensimmäisenä torstaina.

Pietarissa sijaitsee myös vähemmän tunnettu mutta yhtä vaikuttava museo, johon on Eremitaašista vain lyhyt 20 minuutin kävelymatka.

Venäläisen taiteen museo on yksi Venäjän suurimmista museoista, ja siellä on Moskovassa sijaitsevan Tretjakovin gallerian ohella maailman hienoimpiin kuuluva Venäläisen taiteen kokoelma.

Venäläisen taiteen museon päivittäinen kävijämäärä on kuitenkin vain puolet Eremitaašin kävijämäärästä, joten voit vaellella museon käytävillä joutumatta kärsimään tungoksesta ja vilinästä.

Lontoon Westminster Abbeyn sijaan Westminster Cathedral

Vaikka noin 23 euron pääsymaksu voi tuntua kalliilta muutaman tunnin vierailusta, Lontoon suosituimpiin nähtävyyksiin kuuluva Westminster Abbey on pääsymaksun arvoinen.

Vuosittain yli miljoona kävijää käy tutustumassa tähän upeaan 700 vuotta vanhaan goottilaistyyliseen kirkkoon, joka tunnetaan kruunajaisista ja kuninkaallisista häistä. Viimeksi kirkossa vihittiin prinssi William ja Kate Middleton.

Jos haluat tutkia upeaa kirkkoa ja sen puutarhoja rauhassa, tule paikalle aikaisin aamulla, jolloin kävijämäärät ovat vähäisiä.

Westminster Cathedral jää usein tunnetumman Westminster Abbeyn varjoon, mutta tämä kauppojen ja kahviloiden lomassa sijaitseva kirkkokin on upea.

Sen eksoottinen bysanttilainen tyyli, lukuisat kupolit ja pyöreät tornit ovat harvinainen näky, ja kirkko tunnetaan myös kuorostaan, jota pidetään maailman parhaana.

Kuoroa pääsee kuulemaan ilmaiseksi, sillä kirkko on maksuton ja avoinna kaikille. Jos menet paikalle messun aikaan, niin näet, miksi kirkkoa ja sen kuoroa kehutaan.