Uusimmat

Tallinnan keskiaikainen ravintola Olde Hansa – Viron suosituin ruokaravintola

Tallinnan Olde Hansa on Raatihuoneentorin kupeessa sijaitseva ravintola, jossa keskiaika näkyy ja tuntuu pienintä piirtoa myöten.

Tänä vuonna 20 vuotta täyttävä Olde Hansa on suomalaisen Auri Hakomaan vuonna 1999 perustama ravintola, joka toimii 1200-luvulla rakennetussa vanhassa hansakauppiaan talossa Tallinnan Raatihuoneentorin kupeessa. Paikka on monelle pyhiinvaelluskohde ja tänäkin vuonna yli 250 000 matkailijaa saapuu ravintolaan nauttimaan keskiaikaisesta tunnelmasta.

Vielä 80-luvulla talossa toimivat kalakauppa ja oluttupa. Jo pelkän talon historian ja tarinan takia tähän oli perustettava ravintola, joka kertoisi Tallinnan historiasta hansakaupunkina ja keskiajan kansainvälisenä metropolina, sanoo Auri Hakomaa.

Ravintolassa käytettävät huonekalut, astiat ja vaatteet sekä ruoat ja juomat on tehty keskiajan tyyliin. Juomalasit ovat käsin puhallettuja, saviastiat käsin dreijattuja. Ravintolan henkilökunnan vaatteet valmistavat keskiaikaiseen vaatetukseen perehtynyt räätäli ja ompelija. Myös ravintolan seinämaalausten tyyli ja yksityiskohdat kertovat keskiaikaisesta kulttuurista. 

– Olde Hansa ei ole pinnallinen teemaravintola, vaan osa elävää keskiaikaista historiaa ja kulttuuria. Täällä voi käydä kymmenen kertaa ja oppia aina jotain uutta keskiajan kulttuurista ja historiasta, Hakomaa toteaa.

Tekstimainos: Eckerö Linella reilusti aikaa Tallinnassa. Varaa risteily tästä!

Rikkaita mausteita ja hiljalleen haudutusta

Olde Hansan keittiötä luotsaa alun perin belgialainen ja jo parikymmentä vuotta Virossa viihtynyt, Hercule Poirotia ulkoisesti muistuttava keittiömestari Emmanuel Wille.  

– Mausteet ovat tärkeässä roolissa keittiössämme, sillä keskiajalla kalliit, kaukaisista maista tuodut mausteet olivat ylellisyystuotteitta ja kauppiaille tapa rehvastella. Kymmenen hengen illallisen mausteiden hinta saattoi ylittää jopa yhden ihmisen vuosipalkan summan, laskee
keittiömestari Emmanuel Wille.

Olde Hansassa vierailee vuosittain noin neljännesmiljoona ihmistä ja ravintola valmistaa päivittäin tuhansia ruoka-annoksia. 

Tiesitkö, että Olde Hansassa…

  • poltetaan vuosittain yli 18 000 kynttilää
  • juodaan 111 000 litraa olutta
  • myydään 149 000 pulloa viiniä
  • naukkaillaan 8900 litraa talon snapseja
  • on 20 vuoden aikana käynyt lähes 6,5 miljoonaa asiakasta 130 eri maasta
  • vierailee vuosittain noin 250 000 asiakasta