Uusimmat

Suomen lentoasemilla ennätysvilkas kesä – suosituimmat kohteet Saksa, Ruotsi ja Espanja

Kiireisimpänä kesäkuun vuorokautena Helsinki-Vantaan kautta kulki noin 74000 lentomatkustajaa, kun keskimäärin heitä oli tammi-kesäkuussa noin 58 000.

Finavian lentoasemilla kirjattiin tammi-kesäkuussa 12,8 miljoonaa matkustajaa reitti- ja tilauslennoilla. Kasvua vuoden takaisista matkustajamääristä on hieman yli neljä prosenttia. Matkustajista Helsinki-Vantaan kautta kulki 10,6 miljoonaa.

Muilla Finavian ylläpitämillä lentoasemilla matkustajamäärä kasvoi eniten Rovaniemellä ja Turussa.

Helsinki-Vantaasta on tullut entistä tärkeämpi vaihtokenttä, sillä kansainväliseltä lennolta toiselle kansainväliselle lennolle jatkavien matkustajien määrä on kasvanut viidenneksen. Eniten vaihtomatkustajia Helsinki-Vantaalla on Japanin, Saksan, Ruotsin ja Kiinan reiteillä.

Uusia lentoyhtiötä ja kaukoreittejä Suomeen

Ensimmäistä kertaa Helsinki-Vantaalle lentää myös kiinalaisia lentoyhtiöitä.

Tibet Airlines aloitti huhtikuussa lennot mannertenväliset reittilennot Jinanista ja Juneyao Air kesäkuun lopulla päivittäisen yhteyden Shanghaista.

Kiinan reiteillä matkustajia oli tammi-kesäkuussa 260 000, ja Japanin reiteillä 385 000, missä on kasvua vuoden takaisesta yhdeksän prosenttia.

Uusin Jinanin reitti mukaan lukien Kiinaan lennetään kahdeksaan kohteeseen. Syksyllä avautuu myös kolme viikoittaista lentoa Pekingiin uudelle Daxingin kansainväliselle lentoasemalle, ja ensi talvikaudesta alkaen Kiinan Guangzhouhun lennetään ympäri vuoden.

Air Serbia puolestaan avasi kesäkuun alussa ensimmäisen suoran yhteyden Serbian pääkaupungista Belgradista Helsinkiin.

”Aasialaiset vaihtomatkustajat ovat merkittävässä roolissa Helsinki-Vantaalla, sillä maantieteellinen sijaintimme Aasian ja Euroopan välillä on ihanteellinen. Parhaillaan Helsinki-Vantaalta on viikossa 51 lentoa Kiinaan ja 41 lentoa Japaniin”, sanoo Finavian reittikehityksestä ja Helsinki-Vantaan lentoasemasta vastaava johtaja Joni Sundelin.

Myös maakunnista lisää suoria ulkomaanlentoja

Matkustajien suosituimmat kohdemaat kaikilta Finavian lentoasemilta ovat olleet Saksa, Ruotsi ja Espanja.  Helsinki-Vantaan ulkopuolisten verkostolentoasemien osalta eniten ulkomaanlentojen matkustajia oli Ruotsiin. Erityisesti Turun lentoaseman suorat yhteydet Eurooppaan ovat merkittävästi laajentuneet.

Wizz Air on avannut suorat yhteydet Turusta Kaunasiin, Krakovaan, Lontooseen ja avaa heinäkuun lopussa reitin Pohjois-Makedoniaan Skopjeen. Ensi kesänä 2020 avautuu reitti Georgian Kutaisiin.

Turkish Airlines avaa joulukuussa suoran yhteyden Istanbulista Rovaniemelle, mikä kasvattaa merkittävästi reittiyhteysverkostoa Pohjois-Suomesta.