Uusimmat

Suomalaiset herkuttelevat lomalla paikallisella ruoalla – mutta eivät halua maksaa lomaruokailustaan ekstraa

Suomalaiset suosivat lomakohteessa paikallisia ravintoloita ja katuruokakojuja useammin, kuin kansainväliset lomailijat keskimäärin.

Suomalaisten vastaajien keskuudessa alle 35-vuotiaat ovat selvästi halukkaimpia maksamaan ruoasta enemmän lomalla kuin kotona, mutta muuten suomalaiset ovat muita maita haluttomampia maksamaan ylimääräistä lomalla ruokailusta. Yli puolet kyselyyn vastanneista sanoo, että matkakohteessa tarjolla oleva ruoka vaikuttaa kohteen valintaan.

Matkailijoiden ruokailumieltymyksiä selvitti kansainvälisessä tutkimuksessaan lento- ja hotellihakukone momondo.fi.

Kyselyn mukaan suomalaiset nauttivat suurimman osan loman aikaisista aterioistaan paikallista ruokaa – 67 prosenttia suomalaisvastaajista nimesi paikalliset ravintolat mieluisimmaksi ruokailupaikakseen lomalla.

Kansainvälisessä vertailussa suomalaiset erottuvat muiden maiden vastaajista myös mieltymyksessään katuruokaan: kolmannes kertoi valitsevansa lomalla katuruokaa tarjoilevia ruokapaikkoja, kun kansainvälisesti niin kertoo tekevänsä keskimäärin neljännes prosenttia vastaajista.

– Suomalaiset ovat matkaillessaan ehkä yllättävänkin kokeilunhaluisia. Hotellin ravintola ja valmiiksi tuttua ruokaa tarjoavat ravintolat ovat suomalaisille matkailijoille harvinaisempi valinta kuin kansainvälisille matkailijoille keskimäärin. Suomalaisista alle puolet valitsee hotellin ravintolan tai heille tuttua ruokaa tarjoavan ruokapaikan, kun taas kansainvälisessä vertailussa keskimäärin näin tekee lähes kaksi kolmesta, kertoo momondon Pohjoismaiden PR-päällikkö Kalimaya Krabbe.

Suomalaisten ruokamieltymyksissä on kuitenkin eroja eri ikäryhmien välillä. Alle 35-vuotiaat suosivat katuruokaa ja tuttuja ruokavaihtoehtoja useammin kuin yli 35-vuotiaat, ja yli 35-vuotiaat taas etsivät useammin paikallisia ravintoloita.

Nuoret halukkaampia maksamaan ruoasta enemmän loman aikana

Suomalaisista alle 22-vuotiaiden hieman yli puolet on selvästi halukkainta maksamaan lomalla ruokailuista enemmän kuin kotona. Yli 55-vuotiaista vastaajista puolestaan 42 prosenttia kertoo olevansa halukkaita tähän. Kaikkia ikäryhmiä tarkastellessa suomalaiset ovat keskimäärin selvästi kansainvälisiä matkailijoita haluttomampia maksamaan loman aikaisista ruokailuista enemmän kuin kotona.

Monet suomalaisista löytävät mieleisensä ravintolan kaduilla harhailemalla, ja vain kolmannes hyödyntää netissä olevia arvosteluja lähialueen ravintoloista. Suomalaiset ovat myös kansainvälistä keskiarvoa haluttomampia kysymään suosituksia ravintoloista paikallisilta tai hotellin henkilökunnalta.