Uusimmat

Ryanair sulkee Skavstan tukikohdan – konepula rajoittaa lentämistä

Halpalentoyhtiö Ryanair on ilmoittanut sulkevansa Ruotsin
Nyköpingissä sijaitsevan Skavstan tukikohdan. Yhtiö karsii konepulan takia reittejä myös Suomesta.

Skavstan lentoasema sijaitsee noin sata kilometriä Tukholmasta etelään. Se on tärkeä kohde Ryanairille, josta on yhteys 30 kentälle eri puolilla Eurooppaa.

Skavsta on myös Ryanairin ensimmäinen tukikohta Skandinaviassa. Yhtiö avasi tukikohdan vuonna 2003, jolloin kentälle siirrettiin ensimmäiset koneet ja omaa henkilökuntaa.

Yhtiö on päättänyt sulkea tukikohdan maaliskuussa 2020 ja siirtää kentälle sijoitetut neljä matkustajakonetta muille Euroopan kentille. Päätös merkitsee sitä, että Ryanairin lentojen määrä vähenee Skavstassa, mutta ei lopu kokonaan.

Ryanair julkisti päätöksen pian sen jälkeen, kun lentoyhtiö Norwegian ilmoitti lovettavansa Tukholmasta ja Kööpenhaminasta kaikki kaukolennot. Yhtenä syynä päätösten taustalla lienee Ruotsin lentovero, joka otettiin käyttöön vuonna 2018. Se nostaa lippujen hintoja ja on käytännössä vähentänyt lentomatkustamista.

Skavstan lisäksi Ryanair sulkee Nurembergin tukikohdan Saksassa.

Konepula hidastaa uusien reittien avaamista

Ryanair on ilmoittanut konetoimitusten viivästymisen hidastavan yhtiön laajentumista, ja olevan myös yksi syy Skavstan ja Burembergin tukikohtien sulkemiseen.

Yhtiön piti saada ensi vuonna 20 uutta Boeing 737 MAX-konetta, mutta niitä on lopulta tulossa vain kymmenen.

Koneiden toimitukset lykkääntyvät lisäksi kesäkauden 2020 alkuun, joten ne ehtivät vain osittain kesän matkustussesonkiin.

Tämän seurauksena yhtiö arvioi kuljettavansa maaliskuun loppuun 2021 ulottuvalla tilikaudella 156 miljoonaa matkustajaa, kun aiemmin yhtiö ennakoi vuoden 2020 matkustajamäärän kasvavan 157 miljoonaan.

Konepulan takia Ryanair myös karsii yksittäisiä reittejä. Esimerkiksi kesällä 2019 lennetty Thessalonikin ja Lappeenrannan välistä reittiä ei lennetä enää kesällä 2020. Sen sijaan Lappeenrannasta pääsee edelleen Kreikan Ateenaan.