Uusimmat

Ruokaturismi kasvussa, Japanista uusi ruokakulttuurin mekka?

Bar & Restaurant Boulevard Social, Helsinki

Ruokaturismi on kasvava trendi maailmalla. Michelin-tähdillä mitattuna Japanista on kehittymässä uusi ruokakulttuurin mekka. Väkilukuun suhteutettuna Espanjan rannikkokaupungissa San Sebastianissa on eniten Michelin-ravintoloita.

Lounasaikaan kulinaristisista nautinnoista pääsee usein nauttimaan vaatimattomammallakin budjetilla.

Maailman uusi ruokapääkaupunki on Michelin-oppaan perusteella Tokio: Vuoden 2014 oppaassa korkeimman kolmen tähden luokituksella rankattuja ravintoloita löytyy alueelta huikeat 13 kappaletta, minkä lisäksi Tokiossa on 55 kahden tähden ravintolaa, 175 yhden tähden ravintolaa ja 157 erinomaisesta hinta-laatusuhteesta kertovan Bib Gourmand -merkinnän saanutta ravintolaa.

Japanin kaupungeista myös Osaka ja Kioto ovat ruokamatkailijalle loistavia kohteita, sillä Osakassa on neljä kolmen tähden ravintolaa ja tähtiä on myönnetty kaiken kaikkiaan 137 kun taas Kiotossa on seitsemän kolmen tähden ravintolaa ja tähtiä on kokonaisuudessaan myönnetty 127 kpl.

Euroopan ruokapääkaupunkeja Pariisi ja San Sebastian

Pariisilla on toki edelleen vahva sijansa kulinaristisella kartalla. Kaupungilla on tällä hetkellä yli 70 Michelin-ravintolaa, joista kolmen tähden ravintoloita on kymmenen.

Euroopan kaupungeista ruokamielessä kiinnostavin on ehkä kuitenkin Espanjan baskimaalla sijaitseva San Sebastian. Kaupungissa on enemmän Michelin-tähtiä välilukuun suhteutettuna kuin missään muualla maailmassa. Satamakaupungilla on kolme kolmen tähden Michelin-ravintolaa, minkä lisäksi kuudella ravintolalla on vähintään yksi tähti. Alueen ruokakulttuuria värittää meren läheisyys sekä se, että vaatimattomat olot ovat opettaneet paikalliset valmistamaan huikeita ruokalajeja mitä edullisimmista raaka-aineista.

Helsingissä on kuusi yhden Michelin-tähden ravintolaa

Helsingin uudet tähtiravintolat ovat Filip Langhoff in ja Linda Stenman-Langhoffin ravintola Ask Kruununhaassa sekä Eirassa Huvilakadulla sijaitseva luomuravintola Chef & Sommelier, jonka keittiöpäällikkönä toimii Sasu Laukkonen ja sommelierina Johan Borgar.

Helsingissä kiinnostavia Michelin-tulokkaita ovat uudet yhden tähden ravintolat Chef & Sommelier ja Ask. Tähtensä säilyttivät myös Demo, Luomo,
Olo ja Postres.

Michelin Bib Gourmand –ravintoloita Helsingissä on viisi, joista kaksi uusia: Boulevard Social (uusi), Emo (uusi), Farang, Gaijin ja Pure Bistro. Bib Gourmand-symboli tarkoittaa, että ravintola tarjoaa erittäin maukasta ruokaa kohtuuhintaan.

Hotels.com listasi uusimmassa Hotel Price Index -raportissaan kaupungit, joissa on eniten Michelin-tähdillä varustettuja ravintoloita ja mitä asiakkaat keskimäärin maksavat hotelliyöstä kahden hengen huoneessa:

 • Tokio 98 €
 • Pariisi 131 €
 • New York 190 €
 • Kioto 95 €
 • Hong Kong 145 €
 • Osaka 80 €
 • San Sebastian 134 €
 • Brugge 120 €
 • Lontoo 143 €
 • Chicago 131 €

Hinnat ovat esimerkkejä matkailijoiden maksamia keskihintoja vuoden 2013 ajalta kahden hengen huoneesta per yö.

Lue lisää:
Hotels.comin kotisivut