Uusimmat

Rukalla lasketaan taas hellekesän jälkeen

Rukakeskuksen talvikauden avaus 8. lokakuuta 2021

Rukan hiihtokeskus on avannut talvikauden 2021-2022 laskettelukauden. Keväällä Rukan rinteille kerätyt säilölumet ovat säilyneet sahanpurun ja peitteiden alla helteistä huolimatta, mikä mahdollisti kauden avaamisen.

Säilynyt lumimäärä riittää mainiosti laskukauden avaamiseen perinteiseen tapaan heti lokakuun alusta.

– Lunta valmistetaan vuoden kylmimpinä kuukausina varastoon ja ne säilötään Rukan Saaruan rinteillä kesän yli. Tämä on huomattavasti energiatehokkaampaa kuin lumetuksen aloittaminen syksyn pikkupakkasilla, kertoo Rukan paikallisjohtaja Matti Parviainen.

Viime kesänä Suomessa nähtiin poikkeuksellisen pitkiä hellejaksoja myös Rukan korkeudella. Säilölumia on kuitenkin tallessa niin, että lunta riittää lokakuun alusta kahteen rinteessä ja täysimittaisena aukeaa myös suosittu Ruka Park.

– Säilölumien varastointimäärissä otetaan sulaminen tarkasti huomioon, eivätkä menneen kesän kuumat jaksot merkittävästi pienentäneet säilölumimäärää edellisvuosiin verrattuna. Etenkin talviolympialaisvuonna on tärkeää, että harjoituspaikat aukeavat heti alkukaudesta, tuumaa Parviainen.

Lunta säilötään edellisenä talvena

Rukalla kokeiltiin lumen säilömistä kesän yli ensimmäistä kertaa kesällä 2016.

Talvella 2015-2016 Saaruan rinteeseen numero 13 tehtiin lumitykeillä useiden metrien lumikerros, joka ajettiin keväällä kolmeen suureen kasaan. Lumikasat päällystettiin valkoisella harsolla ja osittain sahanpurulla.

Säilyneestä lumesta tuli noin 20 metrin levyinen ja puoli metriä paksu lumikerros koko rinteen pituudelta.

– Tekniikka osoittautui toimivaksi ja kehittämiskelpoiseksi, joten siitä asti lunta on säilötty kesän yli vuosittain. Harmillisesti jäätikön määritelmästä meiltä uupuu vielä muutama kuutioneliö lunta, naurahtaa Parviainen.