Uusimmat

Näihin lämpimiin kohteisiin voi paeta kylmää talvea

Monet katkaisevat pohjoisen pallonpuoliskon pimeän ja kylmän osan vuodesta pyrähdyksellä lämpimään. Näihin kohteisiin suomalaiset hakevat matkoja.

Lento- ja hotellihakukone momondo.fi listasi kahdeksan loppuvuoden lämpimintä kohdetta, joista hakea aurinkoa syvenevään pimeyteen.

Suositut kohteet sijaitsevat muutaman tunnin lentomatkan päästä Suomesta, mutta jos aikaa on enemmän, miksei voisi matkustaa samantien kaukokohteeseen lomalle.

Kaunis Malta on oiva matkakohde lokakuisesta irtiotosta haaveilevalle. Keskilämpötila on lokakuussa 21 astetta ja aurinkotunteja on päivässä yhdeksän. Talvikaudella Suomesta pääsee Maltalle yhdellä vaihdolla, jolloin lentoaika on 10 – 15 tuntia.

Maltalle auringon ja lämmön perässä matkustava saa nauttia upeista sinisistä laguuneista, eläväisistä kylistä ja kiehtovasta luonnosta. Malta on yksi Euroopan parhaista sukelluskohteista, jossa voi kokea vedenalaisen maailman koralleineen, värikkäine kaloineen ja salaperäisine laivanhylkyineen. Myös retkeily ja vaellus ovat suosittuja aktiviteetteja Maltalla.

Maltan kaupungit pursuavat historiaa ja toinen toistaan kauniimpia rakennuksia, keskiaikaisia jäänteitä, temppeleitä ja kirkkoja. Lomalla kannattaakin vierailla Maltan kauniissa vanhassa pääkaupungissa, hyvin säilyneessä keskiaikaisessa Mdinassa ja sen vanhassa katedraalissa. Kulttuurin- ja historiannälkäisten kannattaa tarkastaa myös Maltan ja Gozon saarilla sijaitsevat muinaiset temppelit.

Kyproksen rannat tarjoavat jokaiselle maulle

Kypros on Välimeren kolmanneksi suurin saari ja suosittu lomakohde valkoisine hiekkarantoineen ja suojaisine poukamineen. Keskilämpötila on lokakuussa 22 astetta ja mararskuussa 18 astetta.

Saaren suosituimmat rannat sijaitsevat Kyproksen kaakkoisosissa, jossa on matalia ja hienohiekkaisia rantoja niin pitkälle kuin silmä kantaa. Jos sen sijaan mielii vähemmän kansoitetuille rannoille, kannattaa suunnata kohti lännen pienempiä ja rauhaisampia rantoja.

Kulttuuria ja tunnelmaa sen sijaan tarjoilee Kyproksen keskiosassa sijaitseva pääkaupunki, kyproslaiseen ja turkkilaiseen puoleen jaettu Nikosia.

Marrakech on omatoimimatkailijoiden suosiossa

Iltakuuden aikoihin koko Djemaa el-Fnan tori muuttuu valtavaksi ulkoilmaravintolaksi, jossa voi maistella marokkolaisen keittiön herkkuja. Värikäs ja vilkas Marrakech kuuluu Marokon suosituimpiin matkakohteisiin, ja se on viime vuosina noussut laajalti myös omatoimimatkailijoiden suosioon.

Keskilämpötila Marrakechissa on lokakuussa 21 astetta ja marraskuussa 17 astetta. Suorilla lennoilla lentoaika on 5,5 tuntia.

Marrakechin vetonauloihin kuuluvat sen markkinat, joita on alueella loputon määrä mutta joista suurimmat löytyvät Djemaa el-Fna -aukiolta. Markkinoilla voi kokea kaikkea käärmeenlumoajista akrobaatteihin ja tuoreista hedelmistä valmistetuista mehuista aina valtaviin maustevalikoimiin ja käsintehtyyn keramiikkaan.

Tiivistä tunnelmaa tarjoilevat myös vanhankaupungin eli Medinan basaarikujat, joilla kannattaa käydä tutustumassa paikalliseen kaupankäyntiin ja upeisiin itämaisiin mattoihin.

Marrakechin arkkitehtuuri on ainutlaatuista, ja sitä voi parhaiten ihastella Badian ja El Badin palatseissa ja kauniisti koristelluissa moskeijoissa kuten Koutoubia, jonka rukouskutsut kaikuvat minareetista moneen eri ilmansuuntaan.

Marrakechin hyvän ravintolatarjonnan turvin herkullisista paikallisista aterioista nauttii pikkurahalla, ja alueen lukuisat hammamit kutsuvat rentoutumaan höyryäville marmorilavitsoilleen hierottavaksi ja hemmoteltavaksi.

Malediivit tarjoavat täydellisen aurinkoloman keskellä pimeintä talvea

Turkoosinsininen meri, huojuvat palmut ja silmänkantamattomiin ulottuva rantaviiva – Malediivit täyttää kuvauksen paratiisista viimeistä hiekanjyvää myöten. Keskilämpötila on marraskuussa 28 astetta.

Malediivit tunnetaan peilikirkkaista vesistään upeine koralliriuttoineen, joka tekee paikasta monen sukeltajan ja snorklaajan ykköskohteen. Intian valtamerellä sijaitsevat Malediivit tuntuvat Pohjoisesta Suomesta tulevalle unelmakohteelta, mutta niillä on tarjottavanaan paljon muutakin kuin unelmien rantaloma.

Malediivien merkittävimpiin kohteisiin kuuluu pääkaupunki Malén vanhin moskeija Hukuru Miski, jossa pääsee tutustumaan aikaan jolloin islaminusko saapui Malediiveille.

Toinen vierailun arvoinen kohde on Singapore Bazarin myymäläkeskittymä, jossa voi tehdä persoonallisia käsityölöytöjä eri hintaluokissa. Tutustu myös pieniin teehuoneisiin, joissa paikalliset viettävät mielellään aikaansa.

Goan rannat ovat Intian upeimpia

Goa on kenties parhaiten tunnettu kauniista rannoistaan, joista monet kuuluvat koko Intian upeimpiin. Intian eläväinen rytmi, monet markkinat ja rannikon valkeat hiekkarannat tarjoavat vaihtelevaa puuhaa, joskin Goan legendaarisilla rannoilla kannattaa lekotella edes kerran.

Goalla voi shoppailla sydämesi kyllyydestä alueen monissa suurissa kauppakeskuksissa, tai teetättää Suomen hintatasoa edullisempia mittatilausvaatteita joillakin alueen monista räätäleistä. Harva kuitenkaan lähtee Intiaan ostosmatkalle, ja suositumpaa Goalla onkin etsiä rauhaa ja rentoutumista.

Aamunsa voi aloittaa jollain alueen lukuisista joogakouluista ja rentoutua myöhemmin paikallisessa ayurvedahieronnassa. Intialainen ruoka on kokonaan oma lukunsa, sillä mausteiset kasvisruoat vievät matkailijan kielen ja sydämen mennessään.

Goassa keskilämpötila on marras- ja joulukuussa 27 astetta. Lentoaika suorilla lennoilla noin kahdeksan tuntia.

Kap Verde on varma valinta jouluna lämmintä haluavalle

Länsi-Afrikassa sijaitseva Kap Verden saariryhmä on ihanteellinen kohde aurinkolomalle joulukuussa, jolloin lämpötila on 25 astetta.

Lämpö ja aurinko ovat taattuja, sillä esimerkiksi suositulla Salin saarella aurinko paistaa 350 päivää vuodessa.

Sal on nimetty saarella sijaitsevan suolakaivoksen mukaan, joka onkin upeiden valkohiekkaisten rantojen lisäksi saaren päänähtävyys. Kap Verde tarjoaa paljon mahdollisuuksia aktiivilomailijoille, sillä Atlantin tuulet ovat suotuisat paitsi lempeälle ilmastolle, myös muun muassa surffaukselle.

Saariryhmä onkin suosittu paikka erilaisten vesiurheilulajien harrastukseen.

Teneriffalla aurinkoa vuoden loppuun asti

Lähellä Afrikkaa, kauniilla saarella Atlantin rannalla sijaitsee Teneriffa, suurin Espanjalle kuuluvista Kanariansaarista. Keskilämpötila on saarilla loka-, marras- ja joulukuussa 17-22 astetta.

Teneriffalla on paljon tarjottavaa rannoista upeisiin vaellusreitteihin. Eteläisellä Teneriffalla nautitaan eniten auringosta ja koetaan kaikkein vähiten sadepäiviä, ja siksi saaren eteläosassa sijaitsevat monet suosituimmista lomakohteista.

Pääkaupunki Santa Cruz de Tenerife pursuilee ostosmahdollisuuksia ja hyviä ravintoloita, mutta saaren ehdoton tavaramerkki on sen mahtava Teide-tulivuori, joka on Espanjan suurin ja maailman kolmanneksi suurin tulivuori.

Teneriffalla kannattaa vuokrata auto ja lähteä ajelulle tutustumaan alueen moniin viinitiloihin. Myös paikallisia herkkuja kannattaa maistella, ja erityisesti Pohjois-Teneriffan pienet tavernat ja viinitilat ovat pullollaan huikeita – ja edullisia – makuelämyksiä.

Teneriffalla kannatta myös vierailla pienissä kylissä turistialueiden ulkopuolelle, jossa lämminhenkinen kohtaaminen paikallisten kanssa jää varmasti mieleen.

Dubaissa hellettä jouluna

Lämmön perässä matkustavalle moderni Dubai on erinomainen kohde loppuvuoden kuukausina, sillä keskilämpötilat pysyttelevät hellerajan yläpuolella joulukuussakin.

Dubaista löytyy myös maailman korkein rakennus, 828 metriin kohoavan Burj Khalifa, joka tunnetaan myös rakennuksen edustalla pulppuavasta massiivisesta suihkulähteestä – joka sekin on luokassaan maailman suurin.

Yltäkylläisyyksien värittämässä aavikkokaupungissa kaikki on mahdollista ja vielä vähän enemmän. Yleisten rantojen lisäksi voi pääsymaksua vastaan vierailla yksityisillä rannoilla, joiden yhteydessä on muun muassa hillittömiä vesipuistoja.

Dubai on erinomainen kohde lapsiperheille, sillä vesipuistojen lisäksi kaupungista löytyy myös valtava akvaario, erilaisia teemapuistoja sekä muun muassa laskettelurinne.

Hulppeiden ostoskeskusten sijaan autenttisempaa kokemusta voi etsiä paikallisista basaareista, joista löytää erilaisia mausteita, koruja, paikallisia vaatteita sekä tietysti matkamuistoja.

Muutama kilometri keskustan ulkopuolella avautuu koskematon aavikko, jonka kauneutta voi ihailla esimerkiksi kameliretkellä.