Uusimmat

Metsähallitus poistaa luontokohteiden koronarajoituksia – retkeilijöiden vastuullinen käytös on entistä tärkeämpää

Metsähallituksen vuokrattava mökki Hietakankaalla Rovaniemellä

Metsähallituksen Luontopalvelut avaa luontokeskukset, perinnetilat sekä varaus-, vuokra- ja autiotuvat kesäkuun alussa.

Metsähallituksen aiemmin suljetut päivä- ja autiotuvat avataan 1. kesäkuuta ja vuokra- ja varaustupien varausjärjestelmä avataan viimeistään 27. toukokuuta. Tupavarauksia voi tehdä kesäkuusta eteenpäin ja myös vuodelle 2021.

Metsähallitus selvittää toukokuun aikana, onko syytä rajata tupien sallittua henkilömäärää peruskapasiteettia pienemmäksi, jotta asiakasturvallisuus säilyy.   

Kansallispuistoissa ja muilla luontokohteilla saa järjestää alle 50 hengen opastuksia ja tapahtumia. Tuli- ja taukopaikat ovat avoinna normaalisti. Perinnetiloilla opastus pidetään lähtökohtaisesti ulkona, ja sisätiloihin tutustuminen tapahtuu omatoimisesti.  

”Nyt tarvitsemme entistä suurempaa vastuullisuutta ja retkietiketin noudattamista”, sanoo luontopalvelujohtaja Timo Tanninen.  

”Luontoon halutaan mennä nimenomaan luontoarvojen takia. Viime aikoina on ollut nähtävissä, että ne voivat olla vaarassa piittaamattoman käytöksen takia. Tarvitsemme vastuullisuutta myös siksi, ettei virus pääse leviämään tuvilla, taukopaikoilla ja luontokeskuksissa.” 

Hygienian ja siisteyden merkitys retkeillessä korostuu entistä enemmän. Metsähallitus ei voi esimerkiksi taata maastossa sijaitsevien tupien hygieenisyyttä, sillä retkikohteiden tupien siisteys on pääosin niiden käyttäjien varassa.