Uusimmat

Matkailijat suuntaavat tänä kesänä kansallispuistoon – metsässä samoilu kiinnostaa nyt myös ulkomaalaisia

Kansallispuistot vetävät nyt luontoon sekä koti- että ulkomaanmatkailijoita. Suomen kansallispuistoissa kävi viime vuonna ennätysmäärä ihmisiä, ja suosion odotetaan jatkuvan.

Suomen luontomatkailun nostetta pitää yllä Lonely Planetin myöntämä tunnustus maailman top-3 matkailukohteena.

Suomen kansallispuistojen kävijämäärä on kasvanut koko 2000-luvun. Metsähallituksen mukaan viimeisen viiden vuoden aikana kansallispuistojen kävijämäärä on noussut 35 prosenttia. Vuonna 2017 kansallispuistoissa vieraili yli 3 miljoonaa kävijää.

Matkailijoiden kiinnostusta Suomen luontoon on vauhdittanut arvostettu Best in Travel -status, jonka Lonely Planet myönsi Suomelle viime vuoden lokakuussa.

– Suomen kansallispuistot ovat keskeinen tekijä, miksi pääsimme maailman top-3 matkailukohteisiin, kertoo Visit Finlandin tutkimuspäällikkö Katarina Wakonen.

x

Suomen 40 kansallispuistosta Pohjois-Karjalassa sijaitseva Koli on yksi maan suosituimmista. Kolilla käy vuosittain yli 200 000 vierasta. Kohteen suosio näkyy myös alueen hotelleissa.

– Kolin lisäksi muun muassa pohjoinen Saimaa ja Patvinsuon kansallispuisto Ilomantsissa kiinnostavat Joensuun alueelle tulevia luontomatkailijoita. Uskon, että etenkin ulkomaalaisten vieraiden määrä jatkaa kasvuaan tulevina kesinä, kertoo Scandic Joensuun hotellinjohtaja Pirjo Kouvo.

Turistit hakevat luontomatkailusta kokemuksia

Varsinais-Suomen Salossa sijaitseva Teijon kansallispuisto avattiin vasta pari vuotta sitten, mutta jo viime vuonna yli 85 000 matkailijaa löysi tiensä puistoon.

Scandic Salon hotellinjohtaja Marja Iitti kertoo, että alueen matkailijat ovat erittäin kiinnostuneita Teijosta.

– Teijossa jo käyneet matkailijat ovat antaneet äärettömän positiivista palautetta. Ihmiset haluavat luontoon, he hakevat kokemuksia. Kyseessä on selkeästi matkailutrendi, Iitti sanoo.

Myös Iitti uskoo, että Suomen noste luontomatkailukohteena tuo kansallispuistoihin yhä enemmän ulkomaalaisia vieraita.

– Esimerkiksi Teijon etuna on se, että olemme hyvin saavutettavissa. Viime kesänä täällä vieraili kiinalainen turistiryhmä, joka uskoi olevansa Helsingin esikaupunkialueella, Iitti kertoo.

Ulkomailta odotetaan Suomeen runsaasti turisteja – lämmin alkukesä houkuttelee myös suomalaiset jäämään kotimaahan
Visit Finlandin tietojen mukaan alkava matkailukesä näyttää Suomessa erittäin hyvältä.

– Odotamme kasvua erityisesti kaukokohteista, kuten Yhdysvalloista, Kiinasta ja Japanista. Myös Euroopan-matkaajia odotetaan Suomeen: erityisesti hollantilaisten, brittien ja saksalaisten kiinnostus Suomea kohtaan on kasvussa, Visit Finlandin Katarina Wakonen sanoo.