Uusimmat

Maailman viehättävimmät vuohet löytyvät liettualaisessa pikkukylässä

Vuoden 2017 voittaja Gaile. Kuva: Lithuania Travel

Joka vuosi liettualaisessa Ramygalan kylässä järjestetään vuohien missikilpailut

Pohjoisliettualainen Ramygalan kylä täyttyy juhannuksen jälkeen vuohista, niiden omistajista ja sadoista perinnetapahtumasta kiinnostuneista matkailijoista.

Itse kylässä asuu vakituisesti 1 700 asukasta, joille vuohien missikilpailut on tärkeä yhteisöllinen juhla. Kauneuskilpailujen ympärille on rakentunut kunnon karnevaali musiikkiesityksineen ja paikallisherkkuineen.

Pääosassa ovat kuitenkin maailman kauneimmat vuohet.

Kisassa tärkeintä viehättävyys ja eleganssi

Kisassa tärkeintä on vuohen viehättävyys ja eleganssi. Mistään erityistaidosta ei olla kiinnostuneita, eikä myöskään yksilön erinomaisuudesta vaikkapa maidontuottamiskyvyssä.

Tuomaristo koostuu kylän silmäätekevistä, kuten kunnanhallituksen jäsenistä, paikallisen koulun rehtorista tai uutterista maanviljelijöistä.

Eduksi on huolellinen valmistautuminen, sillä turkin on oltava kammattuna ja kaviot kiillotettuina.

Vuohien on myös harjoiteltava, kuinka säilytetään säyseä suhtautuminen kaiken hälinän keskellä, kriittisen tuomariston ja viisisataapäisen yleisön edessä.

Päällään vuohilla on värikkäitä puseroita ja rönsyileviä tyllihameita, ja hiuksissaan ne kantavat kukkia ja silkkisiä rusetteja.

Vuonna 2017 voiton vei kaunis Gaile oranssissa viitassaan. Vuoden 2016 voittaja oli Demyte-vuohi, jonka nimi tarkoittaa pikkupilkkua. Demytellä on muuten kermanvärisessä turkissaan kaksi mustaa pilkkua. Vuonna 2015 voittajaksi kruunattiin tummanpuhuva Marce, jonka tiedetään olevan paisti sievä, mutta myös osaavan vaikka mitä temppuja.

Viime vuonna kauneuskilpailut piti välivuotta, joten tämän juhlavuoden vuohimissikisat tulevat olemaan entistäkin näyttävämmät.

Vuohi kylän symboli jo keskiajalla

Vuohien kauneuskilpailut saattaa kuulostaa hupsulta. Todellisuudessa vuohi on kuitenkin Ramygalan kyläläisille tärkeä eläin, ja se on ollut kylän symbolina jo keskiajalta lähtien.

Vuohen on perinteisesti nähty symboloivan elinvoimaa, vireyttä, terveyttä ja aistillisuutta.

Vuohien kauneuskilpailun voittaminen on suuri kunnia sekä itse vuodelle että sen omistajalle. Koreaksi koristellut vuohet palkitaan kisan jälkeen runsain kakuin ja hunajapurkein. Voittaja saa päähänsä tiaran ja vielä kupongin ilmaiselle kampaajalle.