Uusimmat

Liettua on monelle edelleen tutkimaton timantti Euroopan sydämessä

Gediminas-linna Vilnassa Kuva: Andrius Aleksandravičius.

Euroopan perinteisempiin kohteisiin verrattuna, Liettuan hintataso on matalampi ja Vilna on vertailuissa todettu edullisimmaksi pääkaupunkimatkakohteeksi Euroopassa.

Liettuan pääkaupunki Vilna viettää vuona 2023 kaupungin 700-vuotisjuhlaa ja maan entinen pääkaupunki Kaunas toimii Euroopan kulttuuripääkaupunkina.

Liettua on Baltian eteläisin ja samalla suurin maa. Se oli kerran Euroopan suurin valtio – 1400-luvun lopulla Liettuan suuriruhtinaskunta ulottui Itämereltä aina Mustallemerelle saakka. 

Vierailukohteena Liettua ei ole vielä saavuttanut suurturistijoukkojen suosiota, vaikka sen pääkaupungilla – uudella ja vanhalla – on paljon annettavaa matkailijalle. 

Vilna on täydellinen citykohde. Vanhasta kaupungista löytyy suuri osa kaupungin nähtävyyksistä sekä Gediminasin linnan torni, joka on kaupungin pääsymboli. Valkoinen suuriruhtinaiden palatsi kaupungin ytimessä muistuttaa kävijää Liettuan suuruudenajasta.

Vilna on myös yksi Euroopan vihreimmistä kaupungeista, sillä 46 prosenttia sen pinta-alasta on omistettu puistoille, aukioille ja metsille.  

Kaunasin yllä saa lentää kuumailmapallolla. Kuva: Andrius Aleksandravičius

Euroopan kulttuuripääkaupunki Kaunas

Kun Kaunas viisi vuotta sitten sai tietää, että siitä vuonna 2022 tulee Euroopan kulttuuripääkaupunki, ylpeät kaunaslaiset alkoivat suunnitella juhlavuotta, joka näyttäisi muulle maailmalle miten fantastinen heidän kotikaupunkinsa on. Syntyi slogan:

”It’s kaunastic!”

Kun Puola ensimmäisen maailmansodan jälkeen miehitti Vilnan, tuli Kaunasista pääkaupunki miltei yhdessä yössä ja seuraavat 20 vuotta entistä kylää rakennettiin moderniksi kaupungiksi. Asukkaiden ja rakennusten määrä räjähtivät kasvuun. 

– Sotien välinen aika on tärkeä liettualaiselle kulttuurille, ja liettualaiset kokevat sen romanttisena kasvun aikana. Kaunasista pääkaupunkina haluttiin tuolloin mahdollisimman länsimainen ja tänne tuotiin parhaat rakentajat ja modernia arkkitehtuuria, sanoo
Tadas Stankevičius, joka johtaa Kaunas IN-nimistä julkista turismin ja liiketoiminnan kehitystoimintaa. 

Vilnan modernista arkkitehtuurista kertovat art deco -tyyliset rakennukset, jotka ovat mukana UNESCON maailmanperintökohteiden listalla.

Tekemistä Kaunaksessa

Kaunas on panostanut paljon tuodakseen katutaiteen esille kaupunkimiljöössä. Etenkin koronan alkuaikoina tämä ilahdutti monta, koska sisälle ei päässyt nauttimaan taiteista. Museoista Art Deco-museo sekä Paholaismuseo ovat suosittuja vierailukohteita.  

Kaunasin historiasta muistuttaa kaupunkia ympäröivä linnoitus. Se on ajalta, jolloin kaupunki oli Venäjän läntisin linnoituskaupunki. Jotkut linnoituksista ovat nykyään museoita ja suosittuja vierailukohteita. 

Kymmenisen kilometriä Kaunaksesta sijaitsee Pažaislisin luostari ja kirkko. Se äänestettiin vuonna 2021 Euroopan kuvauksellisimmaksi elokuvien kuvauspaikaksi. Paikka lupaa upeaa barokkiarkkitehtuuria ja mystisen kaunista ympäristöä. Alueelta löytyy myös hotelli.