Uusimmat

Lentoliikenteen matkustajamäärät nousussa Suomessa

Lentoliikenteen matkustajamäärät ovat kääntyneet Suomessa nousuun ensimmäisellä vuosineljänneksellä. Finavian lentoasemilla kasvua oli 4,2 prosenttia edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Helsinki-Vantaalla kansainvälinen vaihtomatkustus kasvoi ja myös kotimaan lentomatkustus kääntyi pidempään jatkuneesta laskusta nousuun.

Finavian lentoasemilla oli ensimmäisellä vuosineljänneksellä yhteensä 4 630 658 matkustajaa, kun vuotta aiemmin matkustajia oli 4 445 562 matkustajaa. Matkustajamäärät nousivat siten 4,2 prosenttia vuoden 2013 tammi−maaliskuuhun verrattuna. Kasvu ei kuitenkaan näkynyt lentojen määrässä, sillä laskeutumiset vähenivät, mikä tarkoittaa entistä täydempiä koneita.

Helsinki-Vantaan lentoaseman kautta matkusti tammi−maaliskuussa yhteensä 3 630 724 henkilöä, mikä oli 4,8 prosenttia enemmän kuin vastaavana ajankohtana vuonna 2013, jolloin matkustajia oli 3 463 790.

Finavialle strategisesti keskeinen kansainvälinen vaihtomatkustus kehittyi edelleen myönteisesti alkuvuonna ja matkustajien määrä kasvoi 4,5 prosenttia.

– Helsinki-Vantaan merkitys Aasian ja Euroopan välisessä liikenteessä on säilynyt alkuvuonna vahvana. Vaihtomatkustajat luovat lisää kysyntää Suomen ja Euroopan välisille reiteille ja tukevat hyvien lentoyhteyksien säilymistä, joten menestyminen lentoliikenteen kansainvälisessä kilpailussa on Suomen kilpailukyvylle tärkeä asia, sanoo Finavian lentoasemaverkostosta sekä markkinoinnista ja myynnistä vastaava johtaja Joni Sundelin.

Kotimaan matkustajamäärät vihdoin hienoisessa kasvussa

Kotimaanlennoilla matkusti alkuvuonna 1 452 152 henkilöä, kun vuotta aiemmin matkustajia oli 1 390 175. Matkustajia oli ensimmäisellä vuosineljänneksellä 4,5 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

– Kotimaan lentoliikenteen määrät ovat vaihdelleet viime vuosina kilpailutilanteen ja taloustilanteen muutosten mukana. On myönteistä, että kotimaan liikenteen aleneminen on toistaiseksi päättynyt ja on palattu kasvu-uralle. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että haasteet kotimaan liikenteessä olisivat ohi, Sundelin toteaa.

Maakuntalentoasemista matkustajamäärät kasvoivat alkuvuonna eniten Itä-Suomen lentoasemilla Lappeenrannassa , Savonlinnassa ja Joensuussa. Liikenteen kasvua oli myös Oulussa ja Turussa. Verrattuna vuoden 2013 ensimmäiseen neljännekseen matkustajamäärät laskivat voimakkaimmin Tampereen, Kokkola-Pietarsaaren, Porin, Maarianhaminan ja Vaasan lentoasemilla.

Lapin lentoasemilla matkustajamäärät laskivat -1,9 prosenttia edellisen vuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Talvimatkailusesonki on ollut Lapissa hyvä ja viime vuotta leimannut kotimaan matkustajamäärien lasku ei näkynyt Lapin lentoasemilla.

Kansainvälinen lentoliikenne lähtenyt nousuun

Finavian lentoasemien kansainvälisen lentoliikenteen matkustajamäärä nousi tammi−maaliskuussa 4,0 prosenttia edellisvuoteen verrattuna ja oli 3 178 506.

Matkustajamäärät kasvoivat EU-alueelle, muualle Eurooppaan, Pohjois- ja Etelä-Amerikkaan sekä erityisesti Lähi-itään suuntautuneessa liikenteessä. Matkustajamäärät Afrikkaan sen sijaan laskivat 43,4 prosenttia. Kasvussa olivat muiden muassa Etelä-Korea, Japani ja Kiina, laskussa esimerkiksi Intia, Singapore ja Hongkong.

Katso lentohintoja:
Edullisimmat lentohinnat Helsinki-Vantaalta – katso Skyscannerin hintavertailu