Uusimmat

Langaton nettiyhteys tulossa lyhyille Euroopan lennoille

Lennon kulkua voi seurata omalla tabletilla.

Useat eurooppalaiset lentoyhtiöt suunnittelevat langattoman nettiyhteyden tarjoamista myös lyhyillä lennoilla. Matkustajille WiFi merkitsee parempaa palvelua ja lentoyhtiölle lisätuloja mainosmyynnin ansiosta.

Ryanair, Vuelin, Lufthansa ja Air France-KLM monien muiden lentoyhtiöiden lailla tutkivat parhaillaan WiFi-yhteyden mahdollistavien laitteiden asentamista koneisiinsa. Yhtiöt seuraisivat siten halpalentoyhtiö Norwegiania, joka tarjoaa nettiyhteyttä 74 Boeing 737-koneessa eli kahta lukuunottamatta kaikissa koneissa.

Todennäköisimmin tabletin tai kannettavan tietokoneen saa lennolla WiFi-yhteyteen Yhdysvalloissa, jossa peräti 66 prosentilla lennoista on tarjolla nettiyhteys.

Euroopassa asia on edennyt hitaammin, sillä kone lentää useiden pienten valtioiden ilmatilassa ja tähän asti satellittipohjainen nettiyhteys on ollut liian kallis lyhyille lennoille.

Muutos voi kuitenkin olla edessä jo lähiaikoina, sillä satelliitteja on käytössä nyt enemmän, mikä laskee käyttökustannuksia. .

Tänä kesänä Air France testaa kahdessa Airbus A320-koneessa maksullista nettiyhteyttä, jota rahoitetaan myös mainoksilla, joita matkustajan on pakko katsoa päästäkseen käyttämään lentokoneen nettiyhteyttä.

Mainosten esittämiseen tulee perustumaan myös Ryanairin suunnitelmiin. Yhtiö on kertonut, ettei WiFi-yhteyden käyttäminen saa aiheuttaa Ryanairille lisäkuluja. Parhaillaan Ryanair käy neuvotteluja matkapuhelinoperaattoreiden kanssa käyttömaksujen perimisestä.