Uusimmat

Kotimaan syyskohteet yllättävät – huikea väriloisto ja monipuolista tekemistä

Syksy on erinomaista aikaa matkustella kotimaassa, sillä maa on täynnä ainutlaatuisia paikkoja, joissa voi joko pistäytyä pikaisesti nauttimassa herkullisesta ruuasta ja kulttuuririennoista tai yöpyä järven rannalla lasi-iglusta luonnonpuiston näkymiä ihaillen.

Suomen kesä ei ole ainoa kokemisen arvoinen asia kotimaassa. Luonnonrauhaa kaipaava suuntaa syksyllä pohjoiseen, jossa ruskan hehku hivelee silmiä.

Pallas-Yllästunturin luonnonpuistossa vaeltelu patikoiden tai pyöräillen sopii kaikenikäisille ja -tasoisille liikkujille. Alueella on erilaisia ja eripituisia merkittyjä luontopolkuja ja vaellusreittejä sekä tauko- ja majoituspaikoiksi laavuja, kotia ja tupia.

Jos täysin luonnon armoille heittäytyminen ei houkuta, voi kokeilla luksustelttailua Torassiepin mökkikylässä Torasjärven rannalla. Lasiseinäisessä Aurora Dome -teltassa syksyistä maisemaa ja revontulia voi ihastella hotellitason mukavuuksista nauttien.

Turku kulinaristeille ja kahvin ystäville

Turku on kulinaristin ja kahvittelijan keidas ja esimerkiksi jokirannan Café Artissa juomansa ja leivonnaisensa saa pariisilaisittain kuvataiteen ympäröimänä.

Vaihtoehtoväen suosiman Kirjakahvila Brinkkalan pihalla puolestaan nautitaan vegaanisista herkuista opusten ja mielenkiintoisten keskustelujen lomassa.

Alkuperämaakahveja ja bageleita tarjoilevan Latte Cafén hymysuinen omistaja taas todennäköisesti kehottaa kokeilemaan kehittämäänsä Ghetto Latte –juomaa, jonka resepti on tietenkin salainen.

Turun klassikkoravintoloista mainittakoon rento Blanko, jossa järjestetään iltaisin myös klubeja sekä Tintå, jossa voi valita vaikkapa artesaanipizzan ja hyvän viinin voittamattoman yhdistelmän.

Kasvissyöjien kannattaa muistaa myös kauppahallin mainiot ravintolat, kuten Roots Kitchen. Fine diningin ystävien on syytä ottaa puhelu hehkutettuun Kaskikseen jo hyvissä ajoin. Ainutlaatuista majoituselämystä etsivä varaa Turussa huoneen omintakeisesta laivahostelli Boreasta. Keskeistä sijaintia arvostavalle nappivalinta on esimerkiksi Scandic Plaza -hotelli, josta voi vuokrata myös pyörän kaupunkiseikkailulle.

Joogaretriitti rauhaa etsivälle Loviisassa

Vain tunnin ajomatkan päässä Helsingistä sijaitsevassa Loviisassa toimii rentoutumiseen ja stressinhallintaan erikoistunut hyvinvointikeskus Villa Mandala Manor & Resort.

Villa Mandalassa järjestetään vuosittain viitisen joogaretriittiä, joiden tärkein elementti on luonto. Joogaamisen lisäksi käydään hiljaisilla patikkaretkillä, uidaan läheisessä järvessä tai pyöräillään maaseudulla.

Villa Mandalan makuuhuoneet on sisustettu levollisen romanttisesti, ja jokaisessa huoneessa on oma terassi tai parveke. Keskusta ympäröivät satavuotias puutarha ja puistoalue jalopuineen. Raakaruokaan ja gluteenittomiin herkkuihin erikoistuneet kokit valmistavat vierailijoiden ruoat. Puulämmitteinen sauna viimeistelee rentouttavan kokemuksen.

Kulttuuririentojen rakastaja matkaa Helsinkiin

Lähes kolme viikkoa kestävät Helsingin Juhlaviikot levittäytyvät ympäri kaupungin, ja tarjolla on kaikkea mahdollista tanssista, teatterista ja sirkuksesta kuvataiteisiin ja musiikkiin.

Pohjoismaiden suurin muotoilutapahtuma Helsinki Design Week puolestaan kokoaa syyskuussa yhteen muotoilusta, muodista ja arkkitehtuurista innostuneita.

Elokuvanystäviäkään ei ole unohdettu, sillä 30. kertaa järjestettävä Rakkautta & Anarkiaa -festivaali painottaa juhlavuonnaan lyhytelokuvaa, ja niitä sisältyykin ohjelmistoon ennätysmäärä.

Kulttuurivieras voi yöpyä Helsingissä vaikkapa Etu-Töölön Hotelli Helkassa, jonka huoneet on sisustettu Alvar Aallon suunnittelemilla huonekaluilla. Talo on tarjonnut turvallista majoitusta naisille aina 1920-luvulta lähtien muun muassa opiskelijakotina. Hotelli Helka haluaa myös ottaa kantaa yhteiskunnallisiin kysymyksiin ja liputtaa itseään mm. HLBTQ-ystävällisenä vaihtoehtona.

Monipuolisuutta etsivä aktiivilomailija matkaa Saimaalle

Aktiivisen perheen kannattaa suunnata tänä syksynä Saimaan rannalle Etelä-Savon kansallismaisemaan.

Suomen kauneimmaksi huvipuistoksikin tituleerattu Punkaharju tarjoaa paitsi reipashenkisiä ulkoiluaktiviteetteja myös henkeäsalpaavia maisemia ja herkullista ruokaa ylellisissä puitteissa.

Historiallinen hotelli Punkaharju eli entinen Valtionhotelli on hiljattain kunnostettu ja palautettu tyylikkäällä tavalla entisajan loistoonsa – nykyajan mukavuuksista tinkimättä.

Hieman erilaisia elämyksiä tarjoaa puolestaan Parikkalan puolella sijaitseva Minihotel Fireman Center, jonka teemasisustus ja palokalustonäyttely puhuttelevat jokaista pientä tai isompaakin palomiestä.

Punkaharjun harjualue on jo itsessään nähtävyys, johon tutustuminen käy meloen, pyöräillen, ratsastaen tai vaikkapa sauvakävellen. Samalla voi reippailla lapsiperheiden suosimalle Hepokatin kotieläinpihalle. Metsästä kiinnostuneen kannattaa piipahtaa metsämuseo Lustossa, jossa voi kokeilla miltä tuntuu virkattu moottorisaha tai metsäkonesimulaattorilla ajaminen.