Uusimmat

Kestävän kehityksen Ametistikaivos palkittiin Pyhä-Luostolla

Pyhä-Luoston kansallispuistossa sijaitseva Lampivaaran Ametistikaivos on palkittu Skål Internationalin vuoden 2017 Matkailun Kestävän Kehityksen Kilpailussa.

Poikkeuksellinen jalokivikaivos on ehkä ainoa maailmassa, jossa ametistien kaivamisesta on jalostettu niin ihmisille kuin ympäristöllekin lempeä elämys.

Kaivamiseen ei käytetä koneita, eikä ametistia kaiveta maailman korumarkkinoiden raaka-aineeksi.

Matkailun Kestävän Kehityksen Kilpailussa palkintokriteerejä ovat mm. luonnon säilyvyys, päästöjen vähentäminen, ilmastonmuutoksen hillitseminen, ihmisoikeuksien suojeleminen ja paikallisten työllistäminen.


Matka Lampivaaraan tehdään jalkapatikalla pitkospuita pitkin.

Erityiskiitosta tuomaristolta tuli juuri paikallisen työvoiman hyödyntämisestä ja kasvillisuuden suojelemisesta sekä epätavallisuudesta niin kohteena kuin projektina.

– Luonnon ja ihmisen kunnioitus sekä aitous ovat alusta lähtien olleet yhtiön perusarvoja, kertoo yhtiön toimitusjohtaja Tuija Sandberg.

Kaivoksessa vierailevat pääsevät nauttimaan puhtaassa luonnossa liikkumisesta. Jokainen kävijä kaivaa ametistinsa itse, omin käsin.


Talvisen Lampivaaran laella vallitsee rauha.

Lampivaaran ametisti on kiteytynyt todella hitaasti noin yksi senttimetri miljoonassa vuodessa.

– Hiljattain eräs vierailijamme totesi, että kun sitä puristaa kädessään, tuntee olevansa vain kevyt henkäys maailmankaikkeutta, Sandberg sanoi.

Ametistikaivos nousi voittajaksi Major Tourist Attractions -sarjassa. Matkailun kestävän kehityksen kilpailussa oli mukana 74 osallistujaa 28 eri maasta.

Skål International on maailman suurin matkailualan asiantuntijoiden ja esimiesten järjestö.