Uusimmat

Istanbulin uusi lentokenttä – helppo vaihtaa konetta, mutta kaukana kaupungista

Mustanmeren rannalla sijaitseva uusi Istanbulin lentoaseman uusi terminaali on kooltaan maailman suurin.

Uuden kentän käyttöönotto on sujunut hyvin, vaikkakin myöhässä alkuperäisestä aikataulusta. Kentän suuresta koosta huolimatta vaihto lennolta toiselle sujuu hyvin, mutta vie runsaasti aikaa.

Lentoaseman nykyisen terminaalin kautta voi kulkea vuodessa noin 90 miljoonaa matkustajaa, joten se on jo avautuessaan yksi maailman suurimmista. Rakennustyöt kentällä kuitenkin jatkuvat, ja kapasiteetti kasvaa vuoteen 2028 mennessä lähes 200 miljoonaan matkustajaan, jolloin kentästä tulee maailman suurin.

Tuolloin lentoasemalla on kuusi kiitotietä ja kaksi jättikokoista terminaalia.

Suuresta koosta huolimatta lentoasemalla liikkuminen on helppoa, koska opasteet ovat selkeitä ja niitä on paljon. Terminaali muistuttaa H-kirjainta, jolloin siirtyminen eri koneelta toiselle tapahtuu keskusaukion kautta.

Terminaalissa on viisi siipeä — A, B, D, F ja G.

Kansainväliset lennot lähtevät alueilta A, B, D, ja F. Kotimaan lennoille on varattu siipi G.

Terminaalin sisällä on korkeutta ja runsaasti luonnonvaloa. Sisustus miellyttää useimpien silmää, sillä myös viherkasveja on tuotu runsaasti sisälle.

Varaa aikaa koneenvaihtoon

Istanbulin uuden kentän matkustajamäärä on lähes sama kuin Dubaissa. Matkustajan kannalta suurin ero on siinä, että Istanbulissa kaikki lennot lähtevät samasta terminaalista, kun Dubaissa terminaaleja on kolme ja niiden välillä junayhteys.

Lentokoneen vaihtamiseen kannattaa varata aikaa.

Istanbulissa junaa ei ole, vaan matkustaja joutuu kulkemaan pitkiä matkoja terminaalin sisällä, jotta hän voi vaihtaa esimerkiksi Helsingistä tulevasta koneesta Gazipasaan jatkavalle lennolle.

Vaihtoa tosin helpottavat liukuhihnat, mutta niitä ei ole joka paikassa. Niinpä vaihtoon kannattaa varata aikaa, sillä esimerkiksi B-alueen porteilta siirtyminen F-alueelle vie aikaa lähes puoli tuntia.

Lentokenttähotellit kaukana kaupungissa

Mikäli lento lähtee aikaisin aamulla, tai saapuu myöhään illalla, järkevä vaihtoehto on usein viettää yö lentokenttähotellissa.

Istanbulin uusi kenttä sijaitsee kuitenkin Mustanmeren rannalla alueella, josta lähimmät hotellit ovat kaukana. Vuosien kuluessa tilanne muuttunee, mutta ensimmäisinä vuosina vaihtoehtona on yöpyä lentoasemalla toimivassa Yotel-hotellissa, tai siirtyä kaupunkiin, jonne on matkaa hieman yli 35 kilometriä.

Lentoasemalle valmistuu lähivuosina rautatieyhteys, mutta siihen asti vaihtoehtona ovat Havaistin lentokenttäbussit tai taksit. Matkustajien liikkumista helpottaa se, että kenttäbusseilla on 20 reittiä eri puolille kaupunkia ja bussit lähtevät 10 – 40 minuutin välein.

Istanbulin uusi lentokenttä on Turkish Airlinesin kotikenttä.