Uusimmat

Helsinki-Vantaan terminaali 2 uudistuu – uudet lähtöselvitys- ja tuloaulat

Helsinki-Vantaan lentoasema uudistuu ja muuttuu vuoden 2019 aikana enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Terminaalin T2 lähtöselvitys- ja tuloaulat rakennetaan kokonaan uusiksi.

Terminaali 2:n eteen valmistuu 2020-luvun alussa täysin uudenlainen lentomatkustajia palveleva alue.

Uudisrakennus on kooltaan 40 000 neliömetriä. Se sisältää uudet lähtöselvitys- ja matkatavaroiden luovutustilat, turvatarkastuksen sekä multimodaalin matkakeskuksen.

– Lentoasemalle saadaan runsaasti lisää matkustajatilaa ja mahdollisuuksia kehittää palvelutarjontaa entistä monipuolisemmaksi, sanoo Finavian tekninen johtaja Henri Hansson.

Terminaali 2:n nykyiset lähtö- ja tuloaulat muuttuvat täydellisen muodonmuutoksen jälkeen osaksi Schengen-porttialuetta. Muutostyöt kattavat yhteensä 35 000 neliömetriä.

Rakennustyöt alkavat tammikuussa nykyisen terminaali 2:n edustalla, joka on lentoaseman kehitysohjelman näkyvin vaihe. Samalla valmistuvat Helsinki-Vantaan kaukoliikennettä palvelevat laajennukset. Rakentaminen vaikuttaa liikennejärjestelyihin ja matkustajien liikkumiseen.

– Investointiohjelmamme painopiste siirtyy kaukoliikenteen kapasiteetin kasvattamisesta terminaali 2:n laajentamiseen, sanoo Henri Hansson.

Matkustajia odottaa tulevaisuudessa hulppea ja arkkitehtonisesti upea lentoasema

– Ennen kuin kaikki on valmista, tiedossa on pölyä, melua ja muuta haittaa. Palvelut vaihtavat paikkaa, kulkureitit muuttuvat, kävelymatkat pitenevät ja auton joutuu paikoittamaan nykyistä kauemmas, kuvailee Hansson seuraavien parin-kolmen vuoden koettelemuksia.

Ensimmäisenä muuttuvat omalla autolla liikkuvien pysäköintijärjestelyt, sillä pysäköintihalli P2/P1 puretaan Helsinki-Vantaan uuden ikonisen sisäänkäynnin tieltä.

Halli suljetaan 7. tammikuuta, jonka jälkeen lentoasemalla asioivia autoilijoita palvelevat parkkihallit P3 ja P5 sekä ulkoalue P4.

Myös terminaali 1:n ja 2:n edustalla sijainneet pikaparkkialueet siirtyvät pysäköintihalli P3:een.

Pysäköintialueiden ja terminaalin välillä pääsee liikkumaan Finavian ilmaisella parkkibussilla.

Finavia on valmistautunut parkkihallin purkuun jo etukäteen ja on laajentanut P5-pysäköintihallia vuonna 2016. Tuolloin lentoasemalle saatiin 3 000 parkkipaikka lisää.

– Terminaali 2:n laajennukseen kuuluu myös uuden parkkitalon rakentaminen. Se valmistuu parin vuoden kuluttua, Hansson sanoo.

Seuraava isompi muutos tapahtuu keväällä, jolloin taksi- ja bussiasemat siirtyvät ja liikennejärjestelyt muuttuvat.

Uusi pysäköintihalli rakenteille

Terminaalilaajennuksen lisäksi rakennetaan uusi parkkihalli, johon tulee 1 800 autopaikkaa lisää.

Pysäköintihalli valmistuu vuonna 2020, uudisrakennus vuonna 2021 ja muutostyöt vuonna 2022.

Terminaali 2:n laajentaminen on osa Finavian miljardin euron investointiohjelmaa, jonka tavoitteena on vahvistaa Helsinki-Vantaan asemaa merkittävänä eurooppalaisena lentokenttänä sekä valmistautua palvelemaan 30 miljoonaa matkustajaa.

Pysäköintihalli valmistuu vuonna 2020, uudisrakennus vuonna 2021 ja muutostyöt vuonna 2022. Rakennustöiden allianssin muodostavat Finavia, SRV sekä laajennuksen suunnitteluryhmä Arkkitehtitoimisto ALA Oy, Arkkitehtitoimisto HKP Oy ja Ramboll Finland Oy. Hanke on osittain Euroopan Unionin rahoittama.