Uusimmat

Helsinki-Vantaalla otettiin käyttöön viruksia ja bakteereja hävittävä pinnoite

Suomalaisen pinnoitusratkaisun avulla voidaan poistaa viruksia ja bakteereita lentoaseman kosketuspinnoilta ja kalusteista.

Suomalaisen nanoteknologiayrityksen Nanoksi Finland Oy:n kehittämän Fotonit®-valokatalyysipinnoituksen toimivuus on vahvistettu tutkimuksella Tampereen yliopistossa. Valokatalyysillä saadaan tuhottua 98 prosenttia muun muassa influenssaviruksista kahdessa tunnissa. 

Pinnoitetta suihkutetaan muun muassa lähtöselvitystiskeille, automaateille, lähtöporteille ja saniteettitiloihin. Pinnoite kestää hyvin, vaikka kalusteita pyyhitäänkin useita kertoja päivässä.

Nanoksin ratkaisua on testattu alkukesästä lähtien, ja hyvien tulosten ansiosta se on päätetty ottaa käyttöön syyskuussa 2021.

– Kosketuspinnoille ja kalusteille suihkutettava nanoteknologiaan perustuva pinnoite helpottaa pintojen puhtaana pitämistä. Pinnoite tuhoaa taudinaiheuttajia valon ja ilman avulla, sanoo Helsinki-Vantaan lentoaseman kehitysjohtaja Sami Kiiskinen Finaviasta.

Kansainvälisissä lentoasematutkimuksissa Helsinki-Vantaa on saanut hyviä arvioita matkustajilta lentoaseman siisteydestä. Kiiskisen mukaan puhtaus ja siisteys ovat yksi vahvimmista Helsinki-Vantaan asiakastyytyväisyyden osa-alueista. Kansainvälinen lentoasemia edustava järjestö ACI palkitsi Finavian tänä vuonna aktiivista ja hyvistä koronatoimista Helsinki-Vantaalla.