Uusimmat

Finavia vauhdittaa sähkölentokoneiden käyttöönottoa Suomessa

Lentoasemayhtiö Finavia ja Helsingin Sähkölentokoneyhdistys ovat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen, jonka tavoitteena on saada Suomeen uuden sukupolven sähkölentokone.

− Finavian tavoitteena on jatkaa lentoasematoiminnasta syntyvien päästöjen vähentämistä, ja siihen on käytettävä kaikki mahdolliset keinot. Sähkölentäminen on yksi ratkaisuista. Haluamme investoida uuden lentokoneteknologian käyttöönottoon ja vauhdittaa kotimaanlentojen sähköistämistä, sanoo Finavian tekniikasta ja vastuullisuudesta vastaava johtaja Henri Hansson.

Ensimmäiset sähköiset matkustajakoneet soveltuvat parhaiten lyhyille matkoille, mutta erityisesti kaupallisen reittiliikenteen näkökulmasta on tärkeää kehittää myös sähkölentokoneiden toimintasädettä.

Jyväskylän yliopiston ja Australian Brisbanessa sijaitsevan Griffith Universityn yhteistyössä tekemän tutkimuksen mukaan sähkölentokone olisi Suomessa nopeutensa ansiosta suositeltavin matkustustapa yli neljän sadan kilometrin matkoilla.

Kun sähkö tuotetaan puhtaasti esimerkiksi tuuli- tai aurinkovoimalla, sähköllä kulkeva lentokone kulkisi päästöttömästi.

− Sähköisen ilmailun myötä lentäminen muuttuu entistä ekologisemmaksi ja sähkölentokoneista tulee ympäristöystävällinen liikkumismuoto. Sähköinen ilmailu on hiljaista, joten myös meluhaitat vähenevät, sanoo Helsingin Sähkölentokoneyhdistyksen puheenjohtaja Janne Vasama.