Uusimmat

Finavia sujuvoittaa lentomatkustamista bag drop –automaateilla

Finavia tuo lähtevien matkustajien käyttöön matkatavara-automaatteja. Automaattien avulla matkustaja voi itse jättää matkatavarat ruumassa kuljetettaviksi. Alkukesällä vuorossa on Helsinki-Vantaan ja syksyllä Oulun lentoasema.

Finavia on pilotoinut Helsinki-Vantaalla bag drop -automaatteja vuodesta 2012. Itsepalveluna toimivia matkatavaroiden jättöpisteitä ovat voineet käyttää SAS:n ja Norwegianin asiakkaat, ja kokemukset automaateista ovat olleet hyviä.

Finavia laajentaa nyt bag drop -automaattien käyttöä. Ensimmäisessä vaiheessa Helsinki-Vantaalle tulee kymmenen automaattia ja Ouluun kaksi.

– Automaation lisääntyminen on maailmanlaajuinen suuntaus lentoliikenteen palveluissa. Itsepalvelu, kuten bag drop -automaatit, tuo matkustajille joustavuutta lähtöselvitysaikoihin, tasoittaa lentoaseman ruuhkahuippuja ja kasvattaa terminaalien lähtöselvityskapasiteettia, sanoo Helsinki-Vantaan lentoasemajohtaja Ville Haapasaari Finaviasta.

Haapasaaren mukaan entistä tehokkaammin tuotetut lentoasemapalvelut tuovat lisäksi lentoyhtiöille kustannushyötyjä, jotka ovat viime kädessä edellytys myös maltillisille lentolippujen hinnoille.

Helsinki-Vantaan automaatit otetaan käyttöön alkukesällä 2014 ja Oulun automaatit syksyllä. Tämän jälkeen automaatteja tulee myös Turun lentoasemalle, jossa automaatit otetaan käyttöön loppuvuoden aikana.

Automaatio mukana lentoasemien kehittämisessä

– Haluamme hyödyntää teknologiaa matkustusprosessin sujuvoittamisessa, ja kehitämme jatkuvasti esimerkiksi turvatarkastuksia. Helsinki-Vantaalla on myös yksi Euroopan laajimmista rajatarkastusautomaattien linjastoista, yhteensä 30 automaattia, Haapasaari jatkaa.

Automaation ja itsepalvelun lisääminen Helsinki-Vantaalla ja muilla keskeisillä lentoasemilla on osa Finavian mittavaa investointikokonaisuutta. Helsinki-Vantaan 900 miljoonan euron kehittämisohjelma on käynnistynyt nimenomaan lähtöselvityksen sujuvoittamisella.

Bag drop -automaatilla matkustaja voi itse jättää matkatavarat ruumassa kuljetettaviksi, kun lähtöselvitys on tehty lähtöselvitysautomaatilla tai internetissä.

Matkustaja tulostaa matkatavaratarran lähtöselvitysautomaatilla ja kiinnittää tarran laukkuunsa. Bag drop -automaatilla matkustaja skannaa matkatavaratarran, minkä jälkeen matkalaukku on valmis lentoa varten.