Uusimmat

Euroopassa matkailu voi kesällä aiheuttaa tilapäisen verenluovutusesteen

Kesällä verenluovuttajan kannattaa ottaa huomioon muutamia tärkeitä asioita. Helteiset kelit ja auringonpalvonta edellyttää runsasta nestetankkausta, ja ulkomaanmatkailu voi aiheuttaa tilapäisen verenluovutusesteen.

Länsi-Niilin viruksen epidemiakaudella 1.7.–30.11. Euroopassa matkailustakin voi tulla kuukauden mittainen verenluovutuskarenssi.

Lomalainen on tervetullut luovuttamaan verta potilaille, jotka tarvitsevat myös kesäkaudella verivalmisteita joka päivä.

SPR:n veripalvelu antaa vinkkejä verenluovutusta suunnittelevalle:

  • Muista juoda riittävästi

Ennen verenluovutusta ja sen jälkeen kannattaa juoda runsaasti vettä tai mehua, erityisesti jos helteet hellivät. Nestevajaus voi kauniilla ilmalla syntyä huomaamatta. Kesällä luovuttamista suunnittelevan kannattaa kiinnittää huomiota omaan vointiinsa myös muuten – jos iho punoittaa kovasti auringossa olon jälkeen tai lomailija on saanut auringonpistoksen, tulee verenluovutuksen kanssa odottaa parempaa oloa pari päivää.

  • Tarkista matkustusrajoitukset!

Normaalisti EU-alueella matkailusta ei seuraa karenssia verenluovutukseen. Heinäkuun alusta marraskuun loppuun kuitenkin Länsi-Niilin virusalueilla Itä- ja Etelä-Euroopassa matkailusta tulee 28 vuorokauden luovutuseste paluupäivästä lukien.

Mukana on suomalaisten suosimia kesälomakohteita kuten Italia, Kreikka, Kroatia sekä alueita Ranskassa ja Itävallassa.

  • Punkit ja hyönteiset?

Punkkirokotteen ottaminen ei ole verenluovutuseste. Luovuttamaan voi siis tulla heti rokotteen ottamisen jälkeen, mikäli rokotuksesta ei tule komplikaatioita kuten kuumetta tai ihoreaktiota.

Jos iholle on päässyt punkki ja pureman ympärille on kehittynyt rengasihottuma, ihottuman paranemisen tai siihen määrätyn lääkekuurin päättymisen jälkeen on odotettava yksi kuukausi ennen kuin voi luovuttaa verta.

Jos muu hyönteisen purema oireilee erityisen voimakkaasti tai on vaatinut erityistä hoitoa, esimerkiksi kyypakkauksen, antibioottikuurin tai kortisonitabletteja, tulee odottaa, kunnes oireet ovat rauhoittuneet ja antibioottikuurin päättymisestä on kulunut kaksi viikkoa.

Antihistamiinien tai paikallisesti annosteltavien allergialääkkeiden käyttö ei ole este verenluovutukselle.