Uusimmat

Automatka Lofooteille – varaudu monenlaisiin ongelmiin

Talvisin Lofoottien vuoristoteillä matkustavat autoilijat tarvitsevat usein tiepalvelun apua. Kuva: FOX

Lofooteista on vuosien mittaan tullut yksi suomalaismatkailijoiden suosikkikohteista.

Turisteja houkuttelevat erityisesti alueen luonto ja jylhät maisemat. Norjan vuoristotiet ovat kuitenkin maailman petollisimpia.

Nopeat lämpötilamuutokset tuottavat ennalta arvaamattomia ongelmia etenkin ulkomaalaisille kuljettajille, jotka yrittävät ajaa Norjan vaarallisilla talviteillä usein täysin keliin sopimattomalla ajokalustolla.

– Lofooteilla onnettomuuksia aiheuttaa kuljettajan varomattomuus yhdistettynä kapeisiin, mutkitteleviin teihin ja arvaamattomaan säähän. Lumimyrsky tai tulviva joki voi katkaista maantien, ja kivivyöry saattaa jopa sulkea tunnelin, kertoo autoilijoita kiipelistä ammatikseen pelastava Thord Paulsen.

Osa teistä ja tunneleista suljetaan toisinaan sääolosuhteiden vuoksi.

Talvisin Norjassa järjestetään niin sanottuja kuljetussaattueita, joissa ajoneuvot kokoontuvat ajamaan lumiauran perässä hankalan tieosuuden läpi.

Monia riskitekijöitä

Suomesta Lofooteille pääsee autoilemalla, myös Ruotsin läpi. Keskeisin reitti tällöin on valtatie E10, joka vie Tornion ja Haaparannan rajanylityspaikasta kohti Narvikia ja Lofootteja. Sillat, tunnelit ja vuorenrinteet tarjoavat automatkalle vaihtelua ja huikeita maisemia.

– E10-tietä pitkin pääsee autolla Å-kylään saakka, joka on Lofoottien eteläpäässä. Mitä lähemmäs kylää tullaan, sitä kapeammaksi ja mutkaisemmaksi tie muuttuu, valottaa Paulsenin kollega Bjørn Lægreid.

Monin paikoin se on niin kapea, ettei kahta autoa mahdu vierekkäin. Lisäksi teillä voi olla ajoittain hyvin jyrkkiä kallistuksia.

– Jos tieltä ajaa ulos, voi pahimmassa tapauksessa joutua kymmenien metrien pudotukseen.

Mieleenpainuva kohtaaminen suomalaiskuskin kanssa

Sekä Lægreid että Paulsen esiintyvät National Geographicin Pohjoisen Valtatien Pelastajat TV-sarjassa, jossa seurataan tie- ja hinauspalvelujen eliittijoukkoa Norjan vuoristoteillä. Suomalaisia autoilijoita miehet pitävät ystävällisinä ja kiltteinä. Eräs tapaus on jäänyt pysyvästi Paulsenin mieleen.

– Kerran autoimme pulaan joutunutta suomalaista rekkamiestä. Kävi ilmi, että hänen kuormansa oli lastattu lakien vastaisesti, ja hän joutui tekemisiin virkavallan kanssa. Hän ei kuitenkaan ollut millään tavalla huolissaan vaan nautti kuvausryhmän huomiosta ja siitä, että pääsi osaksi tv-sarjaa.