Uusimmat

Alkutalven lumettomuus ei näy Lapissa matkojen peruutuksina

Lapin poikkeuksellinen lumettomuus on herättänyt runsaasti huomiota erityisesti brittimediassa. Matkojen peruutuksia on tullut kuitenkin vain vähän.

Poikkeuksellisen vähäluminen tilanne on saanut brittimedian huomion. Ensilumi sataa Lapissa tyypillisesti lokakuun alku- tai keskivaiheessa. Tänä vuonna lauhan etelävirtauksen vuoksi lumi on kuitenkin sulanut

– Pitkän ajan keskiarvoon nähden lunta on poikkeuksellisen vähän. Suomessa ei ole 60 vuoden mittaushistorian aikana koskaan ollut näin vähän lunta näin myöhään loppuvuodesta, kertoo meteorologi Ville Siiskonen Ilmatieteen laitokselta.

Otsikoista huolimatta kansainvälisten lentojen varausmäärä ei ole laskenut. Matkailuyritykset eivät siis ole erityisen huolissaan.

– Chartereiden osalta tilanne elää jatkuvasti, kuten joka vuosi. Lentojen varausmäärä on itseasiassa noussut lokakuusta, ja näyttää siltä, että tänä vuonna rikotaan ennätyksiä. Lapin kentille on varattu joulukuuksi yhteensä 713 kansainvälistä lentoa, mikä on noin 10 prosenttia enemmän lentoja kuin vuosi sitten, toteaa verkostoliiketoiminnan johtaja Jani Jolkkonen Finavialta.

Lapin matkailualalla tavoitteena on matkailun ympärivuotisuus. Matkailuyrityksissä on kehitetty uusia matkailutuotteita, ja markkinoinnin painotus on siirretty lumettomaan aikaan ja sen tarjoamiin mahdollisuuksiin.

– Lapin luonto on ainutlaatuinen ja tarjoaa rajattomia elämyksiä jokaisena vuodenaikana. Matkailijat ovat myös yhä kiinnostuneempia luonnon aistimisesta esimerkiksi maastopyöräillen, retkeillen ja luonnon ilmiöitä tutkien. Lumi on vain yksi luonnon elementti, toteaa House of Laplandin matkailun ohjelmapäällikkö Katariina Imporanta.